Indrek Kald • 20. mai 2010 kell 10:35

Europarlamendi rahanduskomisjon soovitab Eestile eurot

Euroopa Parlamendi majandus- ja rahanduskomisjoni liikmed leidsid oma tänasel istungil valdavas üksmeeles, et Eesti peab  2011. aastal ühinema euroalaga.

Parlamendi liikme Ivari Padari sõnul algas komisjon raportöör Edward Scicluna ettekandega, mis oli Eesti suhtes ülimalt positiivne. "Komisjoni liikmete hoiak oli samuti Eestit soosiv ja seda parteideüleselt. Kõlama jäi tungiv soovitus võtta Eesti eurotsooni liikmeks," märkis ta. Padari kinnitusel tõdes komisjon üksmeelselt, et Eesti üleminek eurole toob kasu nii eurotsoonile kui Eestile endale.

Oma sõnavõtus rõhutas Padar, et Eestis rakendati majanduskriisi puhkedes kohe neidsamu ettepanekuid ja meetmeid, mida praegu soovitatakse raskustesse sattunud Euroopa Liidu liikmesriikidele.

"Aastatel 2007-2009 koostas Eesti valitsus kolm negatiivset lisaeelarvet. Need meetmed lõid tugeva baasi tänu millele on Eesti euroküps ja paistab Euroopa Liidus positiivsena näitena silma," rääkis toona rahandusministri ametit pidanud Padar. "Olen uhke oma rahva üle, kes mõistis tollaseid otsuseid ning sai aru lihtsast talupojaloogikast, et rasketel aegadel üle võimete elamine ei ole õige tee," lisas ta.

Ühtlasi kinnitas Padar majandus- ja rahanduskomisjonile, et Eesti on euroks küps ja eurotsoonis jätkusuutlik.

Hetkel kuum