Katre Pilvinski • 7. juuli 2010 kell 8:05

Euro keerab inflatsioonile vindi?

Ma usun, et kuivõrd euro käibeletulek toob arvatavasti viimases kvartalis märkimisväärse koguse sularaha madratsitest tsiviilkäibesse tagasi, siis see võib 2010. aasta lõpul inflatsioonile veel ühe vindi peale keerata, sõnas SEB analüütik Hardo Pajula.

„Inflatsiooni mõjutab pikas perspektiivis ringluses oleva rahamassi kasvutempo ja see on viimastel kuudel päris hoogsalt kosunud,“ sõnas SEB analüütik Hardo Pajula.

„Mais ulatus rahakogumi M1 kasvutempo juba sinna 10 protsendi alla; nii kiire oli see viimati 2007. aasta lõpus. Igal üksikul perioodil on inflatsioonis palju müra: maksude muutus, toiduainete hooajalised hinnakõikumised jne. Ent ikkagi, kõik hinnad saavad üheaegselt tõusta vaid siis, kui seda kaupa, milles kõikide teiste kaupade hindu mõõdetakse -- s.o siis raha -- on rohkem saadaval,“ rääkis analüütik.

„Meie majandusprognoosi kohaselt ulatub 2010. aasta keskmine inflatsioonitempo 2%-ni. Selleks, et see prognoos täituks, peavad tarbijahinnad igal eelseisval kuul kasvama möödunud aasta sama kuuga võrreldes 2,5%,“ lausu Pajula.

„Ma usun, et kuivõrd euro käibeletulek toob arvatavasti viimases kvartalis märkimisväärse koguse sularaha madratsitest tsiviilkäibesse tagasi, siis see võib 2010. aasta lõpul inflatsioonile veel ühe vindi peale keerata,“ märkis Pajula.

Hetkel kuum