Romet Kreek • 19. juuli 2010 kell 11:32

Ungari keeldub eelarve edasisest kärpimisest

Ungari valitsus ei võta kasutusele täiendavaid meetmeid, ütles Ungari majandusminister Gyorgy Matolcsy Bloombergile.

Valitsus plaanib jääda kindlaks finantsinstitutsioonide kolme aastasele maksustamise kavale. 2010. aastal peaks sel teel saama täiendavalt 200 miljardit forinti ehk 893 mln dollarit.

„Alternatiiv pangamaksule oleks eelarvekärped, mis piiraksid veelgi kasvu,“ lausus ta.

IMF ja Euroopa Liit lõpetasid nädalavahetusel Ungariga kõnelused, kiitmata heaks eelarveplaani. Euroopa Liit nõudis karme otsuseid, iseäranis kulutuste poolel, et täita eelarvedefitsiidi nõuded. IMF teatas, et plaanitav maks omab negatiivset mõju laenude andmisele ja kasvule.

„Uus valitsus ei ole võtnud õppust eelmisest jamast ning turul ei ole tuju, et vaadata lõdvale eelarvepoliitikale läbi sõrmede,“ ütles Royal Bank of Scotlandi arenevate turgude analüüsijuht Timothy Ash. „Ungari krediidireiting võib taas ohtu sattuda, kui hakatakse metsa poole vaatama. Meil on kahtlusi, et pikaajaliselt ei suuda Ungari end ilma IMFi laenuta finantseerida.“

Ungaris on 3. oktoobril kohalike omavalitsuste valimised.

„Me arvame, et turul valitsev olukord sunnib valitsust lõpuks võtma ette vajalikke samme, kuid need ei pruugi tulla enne oktoobrit,“ ütles uniCrediti areneavte turgude strateeg Gyula Toth. „Valitsus võib olla sunnitud teatama mõnedest abinõudest enne valimisi.“

IMF tuleb septembris taas Ungariga läbi rääkima.

Hetkel kuum