Katre Pilvinski • 20. september 2010 kell 15:03

Seli: riigi raha eest pole vaja iga eriala

Riik võiks mõelda rohkem selle üle, et millised erialasid tasub praegu tasuta maksumaksja raha eest õpetada, sõnas ettevõtja Neinar Seli.

„Ilmselge on see, et tasuta asju ei ole olemas ja minu enda puhul on see nii, et tasuta asjad lähevad alati lõpuks kõige kallimaks,“ kommenteeris Seli Tõnis Lukase kõrgharidusmaksu ideed.

„Need, kes on ikkagi riigieelarvelisel kohal üldtellimuse eest, neil peaks siiski teatud kohustus riigi ees jääma. Mina pooldaksin pigem seda poolt. Ning sealt  tekivad juba edasi erisused, et kuidas kedagi vabastatakse tema majandusliku või sotsiaalse seisu tõttu,“ sõnas ta.

"Riik võiks mõelda rohkem selle üle millised erialasid ikka praegu tasuta õpetada. Seda peaks oluliselt üle vaatama, kas maksumaksja raha eest on vaja igat eriala koolitada – see on esimene etapp. Siis hakata seda järk-järkjärgul vaatama, et kuidas nad suudavad oma teadmiste omandamisi tulevikus kompenseerida. Siis oleks võrdne olukord,“ rääkis Seli.

Ettevõtja märkis, et peaasi, et selline maksukorjamise mehhanism ei lähe kallimaks kui sellest saadud tulu. „See on esimene reegel, et süsteem peab olema lihtne ja arusaadav, et ei võimaldaks tekitada maksupettusi ja kõrvalehiilimisi. Ning millised on sellisel juhul sanktsioonid, kui seda siiski tehakse.“

Neinar Seli on Tartu Kultuurkapitali juures asutanud omanimelise sihtkapitali, mille stipendiumifondi vahenditest määratakse kaks stipendiumi kliinikumi arstidele.

Hetkel kuum