Katre Pilvinski • 20. september 2010 kell 16:28

TTÜ õppeprorektor: Eesti haridus pole konkurentsivõimeline

Meie kõrgharidus vajab täiendavat raha, kuna praegu pole me rahvusvahelises pildis konkurentsivõimelised, märkis Tallinna tehnikaülikooli õppeprorektor ja professor Jakob Kübarsepp.

"Lukase idee tuleneb vajadusest saada täiendavat raha kõrgharidusse. Siin on kaks võimalust, kas see täiendav raha tuleb õppijate taskust või õpingud lõpetanute taskust," sõnas Kübarsepp.

Ta nentis, et praegu tuleb küllaltki suur osa rahast õppijate taskust ja see on tekitanud küllaltki suurt nurinat. Aga keegi pole näidanud, et kust see raha peaks tulema, kui see ei tule õppijate taskust, lisas professor.

"Lukasel kui valitsuse liikmel on kaks võimalust, kas teha ettepanek suurendada üldist maksukoormust kõigile Eesti riigi kodanikele või ainult neile, kes on Eestist kõrghariduse saanud," märkis Kübarsepp.

"Suhtun Lukase ettepankusse positiivselt, kuna diskussiooni tuleb alustada, et kust võtta täiendav raha kõrgharidusse ja teadusesse. Me pole lihtsalt pikas perspektiivis konkurentsivõimelised üha rahvusvahelisemaks muutuvas kõrgharidusmaastikul," nentis ta.

Kübarsepp tõi näiteks, et Eesti kõrgharidus ei võimalda saada tipptasemel tegijad, õppejõude, teadureid meie koolidesse, sest meie ülikoolides on palgad liialt madalad.

 

 

Hetkel kuum