Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nutitelefon tekitas ajakirjanikule 17 000kroonise arve

  Tehnoloogiaajakirja [digi] toimetaja Sven Vahar sai tänu oma nutitelefoni automaatsetele andmesideseanssidele EMT-lt 17 000kroonise mobiiliarve.

  Ajakirja peatoimetaja Henrik Roonemaa sõnul tõmbas Vahar töö käigus testitud telefoni rakendusi, näiteks BBC Newsi ja tehnoloogiauudiste lehe Engadget jälgija. "Sven unustas käsitsi öelda igale rakendusele eraldi, et need sünkroniseeriks end üle wifi. Need hakkasid seda tegema vaikimisi kogu aeg ja üle 3G, kaasa arvatud öösiti," rääkis ta täna Kuku raadio saates Digitund.
  Vahari töö on testida telefone, anda neile hindeid, seega tegeleb ta nendega iga päev ega ole tavakasutaja, lisas Roonemaa. Hiigelarve saamise ajal oli tal kasutusel 7000 krooni maksev nutitelefon HTC Desire.
  "Ilmselt oli tegemist suurepärase telefoniga, mis ajas pea piisavalt hästi sassi, et polnud aega mõelda, millise internetipaketi võiks võtta," kommenteeris raadios EMT andmeside- ja sisuteenuste ärijuht Ando Meentalo.
  Teise saatejuhi Mart Parve sõnul on juba ammu räägitud operatsioonisüsteemi Android nõrkusest, et telefonis on raske limiteerida, mida ta võib teha ja mida mitte. Nokia Symbian limiteerib märksa rohkem ja pigem küsib ise, kas ma võin minna, mitte sa ei pea talle ütlema, et ei tohi minna, kirjeldas ta.
  "Mobiilinternetti kasutades täiskiirusel on võimalik põletada ära 270 000 krooni tunnis. Umbes jämedalt 4500 krooni minutis hakkab kaduma, kui laps saab kätte telefoni, seadistab selle kuidagi valesti ja hakkab sellega midagi tegema," rääkis Parve.
  Elisa HTC tootejuht Risto Taliaru tunnistas saates, et Android ei küsi, vaid eelistab ise teha ja vajab keeldu eraldi. "Kõikvõimalike internetipõhiste telefonide soetamisel tuleb väga tähelepanelikult jälgida, mida sinna installitakse ja kuidas seda rakendust kasutatakse," sõnas ta.
  Henrik Roonemaa märkis, et kokkuleppel EMTga ei pidanud nad seda arvet siiski täismahus kinni maksma. "Svenile pandi tagantjärele pakett peale, ent see pole automaatne protsess. Me pidime kliendihalduriga pikalt suhtlema," sõnas ta raadiosaates.
  Seni kasutas Vahar paketti "Kuutasuta EMT internet", kus ühe megabaidi andmeside hind oli 40 krooni, seega oli tema hiigelarve põhjustanud andmesideseansside maht kokku üle 400 megabaidi. Suurima mahuga paketi kuutasu on EMTs suveperioodil 109 krooni, see sisaldab seitse gigabaiti andmesidet.
  Kolme mobiilioperaatori esindajad kinnitasid Kuku saates, et kui andmesidepaketti mitte valinud kliendid saavad Eestis hiidsuure arve andmeside eest, siis nad ei pea seda ära maksma, vaid koos mobiilioperaatoriga tuleb juhtunut selgitada ning tagantjärgi pannakse neile soodsam pakett peale.
  "Kui arvet hakatakse koostama, siis vaadatakse üle kõik kliendid, kelle andmeside arve on üle tuhande krooni ja neile vaikimisi pannakse peale Mint Lite’i 99kroonine pakett," kinnitas Risto Taliaru. Seega kui kulutada Elisa võrgus andmesidet üle tuhande krooni, tuleb maksta selle eest 99 krooni.
  Tele 2 tootearendaja Oliver Ojamaa sõnul antakse ähvardavast arvest mobiilikasutajale eelnevalt teada. Tele2 tõmbab pidurit siis, kui me näeme, et kliendil on väga kiiresti tuhande krooni piir täitunud, märkis ta.
  Välismaal andmeside kasutamisel ehk rändlusteenuse puhul on olukord teine, sest siinne operaator on välispartnerile arve garant ja peab igal juhul selle kinni maksma.
  Küll saadab EMT kliendile SMSi, kui välismaal kasutatud andmeside tõttu hakkab tema eelnevalt määratud limiit täis saama ning palub lühisõnumi teel kinnitust, et andmesidet edasi kasutada. See toimib kõigi nende rändlusteenuse partnerite juures üle maailma. Tele 2 teatab kliendile SMSiga limiidi ületamisest vaid siis, kui andmesideteenust on kasutatud Euroopa piires.
  Elisa teatel jälgivad alates mai lõpust reaalajas kogu maailmas tehtavat andmesidet. Kui klient on kasutanud 40 euro jagu andmesidet, saadetakse talle SMS, et ta hakkab lähenema 50 euro piirangule. 50 euro täitudes peatatakse sessioon ning küsitakse SMSi teel, kas ta soovib veel 50 euro jagu andmesidet aktiveerida.
  Erinevalt EMTst on Elisa ja Tele 2 võrgus võimalik mobiilse interneti kasutamine lasta ka täiesti välja lülitada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Leedo lihaäri võitleb kehvade numbritega Leedo: "Elame ja vaatame"
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.
Ärimees Vjatšeslav Leedo lihaäri miinus süvenes aastaga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.