Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Töösturid laidavad ebakindlat seadusandlust

  Nii häirib ASi Viisnurk finantsdirektorit Einar Pähklit valitsuse kaldumine äärmusest äärmusesse - kui on hea aeg, aetakse kulud suureks ja raisatakse kõik ära, kui on halb aeg, siis kärbitakse viimase piirini.
  "Üks selline negatiivne näide on töötuskindlustus. Praegu töötukassa reservid kasvavad, kuid kriis kestab ja inimeste palgad pole ka oluliselt tõusma hakanud," rääkis Pähkel. "Poliitiliselt oleks praegu õige mitte lasta reservil suureneda, vaid vähendada selle asemel töötuskindlustusmaksu."
  Pähkli sõnul käib väga suur poleemika 1% tulumaksu määra muutuse üle, kuid töötuskindlustusmaks suurenes keset kriisi üle 3%. Kusjuures tööjõu maksud on niigi väga kõrged.
  "See käib nii inimeste kui ka riigi kohta, et reserve on hilja looma hakata, kui sissetulekud kukkuma hakkavad - seda tuleb teha siis, kui sissetulekud suurenevad," usub Pähkel. Ta on seda meelt, et riigi majanduspoliitika peab olema suunatud stabiilsuse suurendamisele, mitte kõikumiste võimendamisele.
  ASi Fazer Eesti juhatuse esimees Kristjan Kongo märkis, et toiduainetööstuse seisukohast saab välja tuua kaks murettekitavat valdkonda - kõrge maksukoormus ning oskustööjõu nappus ning selle kõrge maksustamine.
  "Kõrge maksukoormus ja kvaliteetse tööjõu nappus on tegurid, mis pärsivad meie ettevõtete konkurentsivõimet - peamiselt just välisturgudel," selgitas Kongo. "Et asja paremaks muuta, on vaja läbi viia reformid, mis ohjeldaksid üha kasvavat maksukoormust ettevõtetele ning alandama peaks ka sotsiaalmaksu määra."
  ASi Viru Keemia Grupp arendusdirektor Jaanus Purga märkis, et majanduskeskkonda mõjutava seadusandluse ebastabiilsus teeb planeerimise äärmiselt raskeks.
  "Kui iga paari aasta tagant muudetakse ettevõtte majandustegevust oluliselt mõjutavaid seadusi, siis on tööstussektoris väga keerukas tegutseda," tõdes ta. "Näiteks keskkonnatasude muutmine ja aktsiiside muutmine."
  Teine suuresti segav tegur on Purga sõnul Eesti poliitikute ja ametnike orjalik püüdlikkus ja lömitamine kõige puhul, mis puudutab Euroopa Liitu. "See on uskumatu, millise püüdlikkuse ja rumalusega proovitakse tihtipeale n-ö rongist ette joosta ja piiranguid enne ja rangemalt juurutada kui Euroopas," iseloomustas ta. "Püütakse olla pühamad kui paavst ise - selle asemel, et Eesti talupojatarkusega teha nii vähe kui võimalik ja nii hilja kui võimalik neid asju, mis on selgelt rumalad."
  Purga lisas, et ebakindlas staatuses euroga liitumine, hambad ristis ja veri ninast väljas, ning siis, kui pool rahvast on selgelt selle vastu, on tema meelest üks äärmiselt küsitav aktsioon.
  Martin Arula, ASi Toftan juhataja
  Poliitikutel puudub selge arusaam ekspordi tähtsusest - vahel tundub, et vaid üksikud neist mõistavad, et riigieelarve rahavoo lätteks on Eesti ettevõtete eksporditulud.
  Minule on selge, et riigieelarvet toitvad maksud on juba kolmas või neljas tuletis ekspordist laekunud rahast, poliitikutele ilmselt mitte. Imelik, et oma pere tasandil suudab iga inimene aru saada palga olemusest, riigi tasandil mõeldes ei suudeta aga mõista, et ka seal on ausalt, väljaspool peret teenitud "palk" oluline, et tagada "pere" ellujäämine.
  Jüri Riives, Eesti Masinatööstuse Liidu juht
  Eesti töötleva tööstuse üheks trendiks on hinnale orienteeritud tootmise asendumine tehnoloogiale orienteeritud tootmisega. Seda põhjustavad eelkõige pidevalt kallinevad ressursid (tööjõud, energia jms) ja mitmete riikide - näiteks Hiina, India, Brasiilia - võimas pealetung töötleva tööstuse maailma. Ega tegelikult ei ole ka lähitulevikus oodata järsku tootmismahtude kasvu ning majanduse tuntavat elavnemist. Seetõttu saavad paremini ikkagi hakkama ettevõtlikumad, ambitsioonikamad ja pidevalt uusi võimalusi otsivad ettevõtted.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.