Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leis: toidutootja suurim konkurent on private label

  Premia Foods juhatuse esimees Kuldar Leis ütles eilsel Äriplaanil, et toidutootjatele valmistab muret kaubanduskettide üha süvenev private labeli ehk jaeketi omatoodete eelistamise tendents.

  „Private label murrab üha rohkem Baltikumi sisse ning taoline toode pole enam poeketi nime all, vaid peidetud teise brändi alla,“ ütles Leis.
  Ta tõi näiteks endatehtud foto ühe kaubanduskeskuse oliivipurkide riiulist, kus kaubanduskett oli private labeli ehk omatooted paigutanud seitsmest riiulist koguni neljale. Kõikidel toodetel oli tarbijat meelitav suur kollane hinnasilt. „Kahjuks on nii, et müüb ainult kollane silt ehk kaup ehk see, mis tarbijale soodne. Ülejäänud kaubad seisavad,“ ütles Leis.
  Tema sõnul on surve tootjate hindadele kaubanduskettide poolt väga suur.
  „Keset juulikuud, kui sooja oli 30 kraadi teatati Leedust kolm 3 päeva ette, et kõik jäätised ühes kaubaketis saavad olema allahinnatud -30%. Mõtlesin, et suvel müüb ju jäätis niigi hästi, milleks allahindlus? Läks mõni päev mööda, ütlesid sedasama ka teised kaubandusketid. Meie sügavkülma kapid olid nii tühjad, et ka rotid lasid sealt jalga. Kuid kes sellest võitis? Mitte keegi,“ rääkis Leis.
  Ta tõstatas üles kaks olulist küsimus: kuhu müüa ja mida müüa?
  Leis ütles, et oma äriplaani järgnevaks aastaks tehes peab toidufirma valima, kas toimetab kasvulootuseta Eestis väikeses nišis, või laieneb ja kui laieneb, siis kuhu?
   „Toidukaupa Soome müüa pole lootustki. Tõsiselt pole ükski toidufirma Soome turule murdnud, juhul kui pole seal emaettevõtet või ei turustata unikaalset nišitoodet. Turu kaitsmine on Põhjamaades oluliselt tugevam, kui Eestis,“ rääkis Leis. Ta prognoosib tulevaks aastaks, et turule tulevad uued väikesed eksportijad, kes saavad oma nišitoodet odavalt üle Baltikumi müüa.
  Küsimusele mida müüa, vastas Leis, et ehkki inimeste teadlikkus tervislikust toitumisest suureneb, pole Eestil jõudu ega raha, et teadlastega koostöös valminud toodetega maailma vallutada.
  „5-10 aastat tagasi alustatud koostöö ülikoolidega tööstuste toidu osas, hakkab vilja kandma. Meil on Hellus ja suurepärane südamejuust. Eesti tööstus ja teadus teevad koostööd ja see on kõva sõna. Kahjuks pole meil nii palju jõudu ega ka raha, et neid tooteid eksportida. Kuigi Hellus on väärtuslikum, kui palju reklaamitud ja maailmas laineid lööv Actimel, siis kahjuks  meie sellega toime ei tule,“ selgitas Leis. 
  Tervislikule toitumisele vastunäiteks tõi aga Leis fakti, et sel suvel müüs huvitaval kombel eriti hästi Premia „Eriti rammus koorejäätis“. „Pole nii, et sööme ainult idusid, vaid peame saama ka head ja maitsvat sööki,“ ütles Leis.
  Toidutootjate soovunelmaks nimetas Leis selle, kui tootjad tõstavad ja langetavad hinda siis, kui vajalik, mitte siis, kui konkurentsiamet, kampaania „Euro hinda ei tõsta või Delfi kommentaatorid lubavad. „Kurb on see, et tegelikult ütleb selle, kas hinda võib tõsta, hoopis jaekett,“ möönis Leis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.