Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Märten Ross ei näe survet palga- ega hinnatõusuks

  Eestis pole lähiajal tugevat survet hindade ega palkade tõstmiseks, rääkis Eesti Panga asepresident Märten Ross eile Äriplaani konverentsil.

  Ross nentis, et mõistab toormehindade kallinemist ja ka Äripäeva peadirektori Igor Rõtovi ning ettevõtja Jüri Mõisa sõnumit, et hindade tõstmine on hea ja lausa vajalik, ent seejuures ei saa mööda vaadata suurest tööpuudusest ja vajadusest pakkuda konkurentsivõimelist hinda. Lisaks pidas Ross ohtlikuks seda, kui tekivad ootused, et hinnad niikuinii tõusevad ja peavadki tõusma. "Kui vaadata suurt pilti, peame olema konkurentsivõimelised võimalikult hea tootega võimalikult madala hinna juures! Edu ei tule läbi hinnatõusu, vaid tänu sellele, et oleme tootlikumad ehk oleme edukad oma põhitegevuses," teatas Ross.
  „Kui kellegi äriplaan üles ehitatud selliselt, et tänu euro tulekule saab Eestis hindu tõsta, on see täiesti vale äriplaan,“ lisas ta.
  Hinnatõusust rääkides nentis Ross veel, et kui edaspidi peaks korduma 2007-2008 aastatele sarnane hinnaralli, siis me väga palju kriisist õppinud ei ole. „Peab rõhutama, et kui 2008. aastal oli näha, et ka globaalsed hinnaootused liikusid üles poole, siis nüüd on sisuliselt konsensus nii tarbijatel kui ka finantsturgudel, et euroala inflatsioon püsib alla 2 protsendi," sõnas Ross.
  Hindade tõstmise suhtes kriitiline Ross ei näe survet ka palkade tõstmiseks. „Päris mitmes sektoris aeti kriisi ajal läbi vähemate tundide ja töökohtade, mitte palkade korrigeerimisega. Selles peitub oht, et palgatase püsib liiga kõrgel, et uued töökohad saaks loodud,“ rääkis keskpankur.
  Küsimuse peale, mida arvab Ross rahandusminister Jürgen Ligi ettepanekust, et riigisektoris tuleb palgad külmutada, teatas ta, et arvestades, kui suur on tööpuudus, ei tohikski palgasurve liiga suur olla. Samas ei osanud Ross veel kommenteerida, kas tema töökohas Eesti Pangas uuel aastal palgad tõusevad, langevad või jäävad samale tasemele. „Me pole seda veel arutanud,“ väitis ta.
  Ettevõtja saalist uuris Rossilt, mida ta soovitab teha olukorras, kus analüütikute prognoose ei juleta uskuda, isegi mitte konservatiiivseid prognoose. Keskpankur ütles selle peale, et suurim viga oleks lähtuda ainult ümberringi nähtavatest prognoosidest, ilma isikliku sõnumita. „See, mida suur turg teeb, on oluline info, aga karjas kaasa joostes võib vigu teha. Kui olla ise agressiivne prognooside juures, siis ühest küljest eksid rohkem, aga need eksimused on väiksema tähtsusega, kui karjas edasi istudes ja sama ulgu ulgudes,“ märkis Ross.
  Rossi ettekandest jäi kõlama üsnagi hirmutav tõdemus, et tööpuudus Eestis jääb lähiaastatel suureks ja põhjustab pikaajalist töötust. „Ettevõtted panustavad esialgu tootlikkuse tõstmisse, mitte uute töökohtade loomisse,“ arvas Ross, kuid lisas siiski, et tootlikkuse tõustes saab luua ka töökohti. Kuna lähematel aastatel kasvab majandus Rossi sõnul 4-5 protsenti aastas, võib arvata, et kõige hullem on möödas.
  Tasakaaluks tööpuuduse probleemile tõi Ross välja, et Eesti eksport liigub edaspidigi tõusuteed. „Meie eksportöörid on tublid olnud ja suutnud taastada 2007. aastal olnud ekspordimahud. 2008. rekordaasta mahud on veel saavutamata, kuid ekspordi kasv jätkub,“ sõnas ta.
  Autor: Piret Reiljan, Kadrin Karner
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Euro ja pangaaktsiad kukuvad, toorained saavad tuule tiibadesse
Euroopa aktsiate indeksi Stoxx 600 tõusu juhivad viimastel päevadel kaevandus- ja tehnoloogiaaktsiad. Turvasadamat otsivate investorite seas on samuti populaarsemaks muutumas naftatootjad ning väärismetallid.
Euroopa aktsiate indeksi Stoxx 600 tõusu juhivad viimastel päevadel kaevandus- ja tehnoloogiaaktsiad. Turvasadamat otsivate investorite seas on samuti populaarsemaks muutumas naftatootjad ning väärismetallid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikelinna vinoteek ootab konkurente
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Rakvere vinoteek Mullistuudio tegutseb Lääne-Virumaal ainsa omanäolisena. Vinoteegi omanik Maie Urbas tervitaks tihedamat konkurentsi.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: Tallinna börsist, parimast juhtimisest ja välistööjõust
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Tallinna börs külastas koos noteeritud ettevõtete juhtkondadega teisipäeval Helsingit, et tutvustada end Soome investoritele, ning sellest kohtumisest tuleb juttu ka Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis.
Selgusid Eesti parima juhi kolm nominenti Kuula üllatuskõnesid
Žürii valis eile välja kolm juhti, kelle seast selgub mai keskel aasta 2024 parim juht. Tänavu on finaalis Miltton New Nordicsi juht Annika Arras, OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo ja Swedbanki juht Olavi Lepp.
Žürii valis eile välja kolm juhti, kelle seast selgub mai keskel aasta 2024 parim juht. Tänavu on finaalis Miltton New Nordicsi juht Annika Arras, OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo ja Swedbanki juht Olavi Lepp.