Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaksikute rännak iseendasse

  "Põletus" on Liibanoni päritolu autori Wajdi Mouawadi maailmakuulsaks saanud näidend, mida on mängitud rohkem kui sajal laval mitmel pool maailmas. Sügav tekst ning haarav probleemiasetus tõmbab pealtvaatajad kaasa elama.
  "Näidend räägib kõige olulisematest asjadest, andestusest ja lunastusest. Minu jaoks on see tuhandete näidendite hulgast, mida ma olen lugenud, üks vägevamaid teatritekste üldse," rõhutas lavastaja Tiit Palu "Põletuse" väärtuslikkust.
  Lugu räägib sellest, kuidas kaksikud õde ja vend asuvad pärast ema surma retkele, juhtnöörideks emast maha jäänud testament, milles too on üles lugenud kohad, mida nad tema soovi kohaselt külastama peaksid. Kaksikud Jeanne ja Simon lähevad teele, et ema soov täidetud saaks.
  Järk-järgult avastavad seni rahulikus Kanadas elanud lapsed uusi tahke oma ema minevikust ning selle käigus tuleb ilmsiks ka rida nende endi eksistentsiga seotud seiku. Testament nõuab, et lapsed otsiksid üles oma isa, keda nad on surnuks pidanud, ja venna, kelle olemasolust nad seni teadlikud ei olnud.
  "Näidendi pealkiri "Põletus" on originaalkeelest otse tõlgitud ning mina arvan, et see tähendab selle näidendi kontekstis puhastustuld. Tegelased asuvad teekonnale, mille käigus nad teevad läbi puhastuse. Põletus tähendab seda, et kõik senine peab põlema, et saaks tekkida midagi uut. Pealkiri on seotud suurte ja ilusate tähendustega ning need kõik on seal tükis ka olemas," rääkis Palu.
  Palu sõnul jutustab etendus olulistest asjadest, mille tähtsus avaneb järk-järgult. Veidi saab ka nalja, kuid see ei ole eesmärk omaette. "Ma arvan, et inimene kohtub seda näidendit vaadates iseendaga," võttis Palu otsad kokku.
  Etendus on lavastatud kohaspetsiifiliselt just Endla teatri väikese saali võimalusi silmas pidades ning seetõttu ei ole Palu sõnul plaanis sellega edaspidi külalisetendusi anda. Kõik planeeritavad etendused toimuvad koduteatris.
  "Oleme kasutanud selle väikese lava kõiki meile vajalikke võimalusi. Näidend on just sellesse ruumi sisse lavastatud ja selle tõttu ka erilisem," arvas Palu. Et Lähis-Ida maastikke vaataja silme ette manada, on koos vaeva näinud nii heli- kui ka valguskunstnikud. Muusikal on atmosfääri loomise juures eriline roll.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Läti pensionivarade haldaja INDEXO liitub IPO kaudu börsiga, esitades panganduse valdkonnale väljakutse
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Oma uuendusliku lähenemisega Läti pensionituru segi paisanud Läti pensionivarasid haldav ettevõte INDEXO võtab nüüd sihikule panganduse valdkonna. See on lühidalt INDEXO IPO peamine sõnum. Praegu toimub aktsiate märkimine, mis lõpeb 11. juulil. IPO käigus väljastab INDEXO kokku 535 000 aktsiat, mille eesmärk on koguda ligikaudu 7,49 miljonit eurot. Aktsia hind on 14 eurot.
Puidutööstust tabas ränk hoop: hinnad kukuvad, tellimused kaovad
Eesti saematerjalitootjad seisavad karmi reaalsuse ees, kus kukub nii puidu hind kui kaovad tellimused: klientidel on enne sanktsioonide jõustumist laod odavat Vene puitu täis kuhjatud ning inimesi koroonapandeemias haaranud remontimise ja ehitamise laine on raugemas.
Eesti saematerjalitootjad seisavad karmi reaalsuse ees, kus kukub nii puidu hind kui kaovad tellimused: klientidel on enne sanktsioonide jõustumist laod odavat Vene puitu täis kuhjatud ning inimesi koroonapandeemias haaranud remontimise ja ehitamise laine on raugemas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.