Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Korralik hooldatud ahi kestab aastakümneid

  OÜ Kaminagrupp meistri Veljo Nestori sõnul on regulaarne puhastamine kõige olulisem põhimõte, mida ahju või kamina pikaajalise ohutu kasutamise puhul tuleb silmas pidada. Samuti oskab korstnapühkija tähelepanu juhtida võimalikele probleemidele.
  "Kindlasti tuleks jälgida seda, et ahi oleks visuaalselt terve - ülekütmise tagajärjel tekkinud praod võivad lõppeda vingumürgitusega," hoiatab ta. "Samuti peaks kivid või potid kindlalt oma paigal püsima ega tohiks loksuda."
  Ka peavad Nestori sõnul ahju siibrid sulguma ja avanema vabalt ning täielikult. "Murelikuks tuleb muutuda, kui leiate koldest kivitükke: see tähendab, et ahju sisemus on lagunemas," ütleb ta. "Tüüpilisteks vigadeks, miks ahjud ja kaminad kaua vastu ei pea, on ülekütmine ja märgade küttepuude kasutamine."
  Kui ahi on hooldatud ja õigesti kasutatud, ei peaks 30-40aastane eluiga olema probleem.
  Kaupluse 12 Kaminat juhi Priit Hansoni sõnul peab vastavalt siseministeeriumi määrusele ühe korra aastas üle vaatama suitsulõõrid ning vajadusel puhastama. "Kaminate puhul tuleks vaadata üle ka liikuvad detailid ning korra aastas võiks liikuvaid detaile, nagu hoobasid, liugureid jne, grafiitmäärdega määrida," soovitab ta.
  Lisaks soovitab Hanson kontrollida ka kamina koldekive. "Juhul, kui need on suurte pragudega, võiks need samuti välja vahetada," leiab Hanson. "Suuremalt osalt kaminatootjatelt on võimalik koldekive eraldi tellida."
  Ta märgib, et regulaarset ülevaatamist vajavad ka kamina uksetihendid, mida soovitatakse samuti vahetada pärast tihedat kütteperioodi. "Mida hõredam, seda ebaefektiivsem kütmise puhul," teab Hanson. "Väga "väsinud" tihendite puhul võib ka põlemisetemperatuur koldes tõusta ohtlikult kõrgeks."
  Ahjude ja kaminate ülekütmine on ohtlik, kuna see võib kahjustada nende konstruktsioone ning on ohtlik ka korstnale. "Kaminas võib põletada ainult puid, mitte ehitusjääke, plastpakendeid ja muud prügi," sõnab Hanson. Ka liiga madal põlemise- suitsutemperatuur kahjustab korstnat. "Kaminasüdamikule üldjuhul ei tohi ehitada juurde soojustsalvestavaid seadmeid või soojalõõre, mida tootja ei ole aktsepteerinud," kinnitab ta. "Selleks on olemas spetsiaalsed väikse koldega kaminasüdamikud."
  Gildemann Dolomite Designs üks juhte Mihkel Villand märgib, et võimalikke pragusid tuleks jälgida ka pööningul korstnajala juures.
  Siibrid peavad käima vabalt. Villand räägib, et korstnapühkimise käigus tuleb need puhastada lihvkettaga ning soovil korral hiljem värvida kuumakindla spray'ga. "Kui toimub mittetäielik niiske puidu põlemine, katab tekkiv nõgi kõik suitsukäikude pinnad," selgitab ta. "Tänaseni enamlevinud siibritüübi lükandsiibri alumisse äärde võib lõikajaga saehammastele sarnased hambad sisse lõigata, need puhastavad liikudes omale teed ja siiber ei kiilu kinni."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.