Indrek Kald • 10. november 2010 kell 5:38

Jõks: poliitikud tahavad nõrka parteide rahastamise kontrollkomisjoni

Endise õiguskantsleri Allar Jõksi hinnangul soovivad poliitikud erakondade rahastamist kontrolliva erikomisjoni koosseisu järjest nõrgendada.

"Mida ma praegu näen, on see, et kõigi teiste eelnõude puhul suudab Riigikogu vajadusel olla operatiivne, kiire, jõuline, reageerida kiiresti, aga selles küsimuses puudub lihtsalt poliitline tahe ja on teada ka see, et millistele erakondadele on kasulik see, et seda kontrolliorganit ei ole, eriti enne valimisi, kui tulevad suured vajadused raha järgi," rääkis ta ETV saates "Terevisioon" .

Jõksi hinnangul peaks erakondade rahastamise kontrollorgan olema sõltumatu eraldiseisev organ, kellel on võimu volitused, kes võib koguda andmeid ning ei pea kartma sellepärast, et temaga valusa teema ülesvõtmisel midagi juhtub.

"Kui riigikontroll seda ei taha võtta ja teised ka ei taha võtta, siis tuleks tegelikult see organ lihtsalt luua, nii nagu on näiteks Lätis," leidis Jõks ja märkis, et Lätis on organ, mis tegelebki korruptsiooni vältimisega ning erakondade rahastamise kontrolliga.

"Kui see seaduseelnõu võetakse vastu enne 2011. aasta valimisi, siis ma julgen küll öelda, et ma hüppan siis oma magamistoa aknast välja," viitas Jõks eelseisvatele Riigikogu valimistele.

Hetkel kuum