• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EP: edasine kasv sõltub sisetarbimisest 

  Majanduskasvu jätkumine sõltub sisemaise nõudluse taastumisest, kuid kuna tööpuudus on endiselt suur, püsib tarbija sissetulekute ning ostujõu tase siiski veel lähiaastatelgi nõrk, märkis Eesti Panga rahapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasik.

  Statistikaameti kiirhinnangul kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2010. aasta kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes 4,7%. "Käesoleva aasta teise kvartaliga võrreldes suurenes SKP sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritult 0,5%, mis on mõnevõrra aeglasem eelnevate kvartalite kasvust," sõnas Kaasik.
  "Jaemüük jäi kolmandas kvartalis aastataguse taseme lähedale. Jaemüügi languse peatumine annab ilmselt märku ka eratarbimise stabiliseerumisest. Tarbija ostujõud hakkab hõive kasvades aegamööda taastuma. Kuna aga tööpuudus on endiselt suur, püsib tarbija sissetulekute ning ostujõu tase siiski veel lähiaastatelgi nõrk," nentis ta.
  Kaasiku sõnul kasvas väliskaubanduskäive kiirelt ka kolmandas kvartalis. "Nii eksport kui ka import suurenesid aasta arvestuses jooksevhindades ligikaudu kolmandiku võrra. Ekspordikasv peegeldab meie peamiste ekspordipartnerite majandusaktiivsuse kiiret kasvu ning Eesti ettevõtete võimekust seda ära kasutada."
  "Kolmandas kvartalis ulatus tööstustoodangu ekspordimaht läbi aegade kõrgeimale tasemele. Vaatamata jätkuvalt nõrgale sisenõudlusele hakkas ka tööstustoodangu müük siseturul aasta arvestuses kasvama, kuigi kriisieelse tasemega võrreldes on see siiski ligi veerandi võrra väiksem," kommenteeris ta.
  Kuigi enamikul tööstusettevõtetel on veel ebapiisavalt rakendatud tootmisressursse, hakkab Kaasiku sõnul olemasolev tootmisvõimsuse varu ammenduma, kuna müügimaht kasvab kiiresti. "See viitab lisainvesteeringute vajadusele. Kasvule orienteeritud ettevõtete jaoks on soodne aeg kasutada madalast kapitalihinnast ning vaba tööjõu kättesaadavusest tulenevaid võimalusi."
  "Majandusaktiivsust mõjutab lähiajal nii Eestis kui ka mujal maailmas kasvu ühekordselt panustanud tegurite mõju taandumine. Vaibumas on nii eelarvepoliitiliste stiimulite kui ka ladude täitmise mõju. Seetõttu kujundab lähiajal majandusarengut pigem eratarbimise ja investeeringute taastumine," märkis Kaasik.
   
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tegelikult oleme me eriolukorras – käitugem siis vastavalt
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meile on jäetud praeguses koroonakriisis suhteliselt palju vabadust, kuid kui me sellega paremini ümber käima ei hakka, siis võib-olla mitte lõpmatuseni, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Raadiohommikus: kui palju kallinevad kinnisvara, kütus ja autod?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis sukeldume kinnisvarasse ja autode maailma, aga ei jäta kõrvale ka kütuseturgu või muusikaäri.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.