Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valdkonda ootab ees tõus

  Metsa- ja puidutööstusele on 2010. aasta seni läinud majanduslangusest taastuvas rütmis. Kõikides tegevusharudes on näha olnud kasvu. Võrreldes teiste tööstusharudega on metsatööstuse toodangu ekspordi kasv olnud kiirem. Korduvalt on aasta jooksul statistikaameti andmetel kuu või kvartali kasv olnud teiste kaubaartiklitega võrreldes suurim või vähemalt esikolmikus. Metsa- ja puidutööstuse väliskaubandusbilanss on olnud tugevas plussis ning võrreldes 2009. aastaga on ekspordi osakaal suurenenud. Samuti on suurenenud meie tööstusharu SKP osakaal töötlevas tööstuses - 20,7%-lt 22,4%-le. Kõik see näitab selgelt, et metsatööstusel on olnud oluline roll kriisist väljumisel. Meie ettevõtted on suutnud langusjärgsele nõudlusele operatiivselt reageerida.
  Pärast kiiret taastumist on nüüd, 2010. aasta sügisel märgata juba stabiliseerumist ja ka mõnel turul alanud hinnalangust. Kuni 2011. aasta kevadeni võib oodata stabiilsust või pigem langust. Kui laoseis meil ja mujal maailmas püsib kontrolli all, siis loodetavasti ei ole langus liiga järsk. Edaspidisteks tunnussõnadeks on kindlasti lisandväärtuse kasvatamine, kõrgem töötlusaste ning efektiivsus.
  Eesti metsade raiemahud on viimase kümne aasta väikseimad. Seega on meil kodumaise ja taastuva puiduressursi kasutamisel tugevasti potentsiaali, mis aga realiseerub vaid siis, kui suudame olla efektiivsed, rakendada kõiki olemasolevaid võimsusi ja investeerida lisandväärtuse kasvatamiseks.
  Eesti metsa- ja puidutööstuses moodustab suurima toodangumahu saetööstus ja saematerjali järeltöötlemine. Saetööstuse taastumine on 2010. aastal olnud üks kiiremaid. Statistikaameti andmetel on 2010. aasta kolmanda kvartali lõpuks Eestis toodetud 992 000 m3 saematerjali. Võrreldes 2009. aasta sama perioodi toodanguga (730 000 m3) on kasv olnud tervelt 38%. Arvesse tuleb muidugi võtta seda, et kriisiaegne langus oli väga järsk. Eelmise külma talve tõttu oli alates teisest kvartalist ka palki piisavalt saada.
  Nii RMKs kui ka erametsades on taastuvad raiemahud toodangu mahtu võimaldanud suurendada.
  Sel aastal on oodata, et saavutame võrreldes 2009. aastaga ligikaudu neljandiku võrra suurema toodangumahu. Enamik saetööstusettevõtteid ja saematerjali järeltöötlejaid on suutnud taastumistempoga hästi kaasas käia.
  Edetabeli esikümne firmade seas domineerivad saagimise ja puidu järeltöötlemisega seotud ettevõtted. Samas on saematerjaliturgudel hinnakõver jõudnud oma kriisijärgsest tipust uuesti läbi ning langeb tasapisi.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.