Väinu Rozental • 16. jaanuar 2011 kell 10:38

Õunapuu taandub, Kallas asemele

Riigikogus kolmes koosseisus töötanud Harri Õunapuu kinnitusel astub ta suurest poliitikast tagasi, et anda võimalus noorematele – näiteks Kaja Kallasele –, kes kandideerib samas ringkonnas, kus omal ajal Õunapuugi.

„Ei, nii nüüd küll öelda ei saa, et Kaja Kallas vahetab minu justkui välja,“ lausus Õunapuu. „Aga ma arvan, et just temasuguse ettevalmistusega inimesi on tulevikus poliitikasse rohkem vaja. Sest seaduste tegemine on võrreldes varasema ajaga muutunud. Praegu ja järgmistel aastatel käib niiöelda riigi lihvimine. Ja see eeldab natuke teistmoodi mõtlemist.“

Euroopa transpordivoliniku Siim Kallase tütar, vandeadvokaat Kaja Kallas asub Reformierakonna üleriigilises nimekirjas 21. kohal vahetult keskkonnaministri Jaanus Tamkivi ees. Valimisringkonnas nr. 4 ehk Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas on Kaja Kallas peaministri ja Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi ning samuti esmakordselt kandideeriva Jüri Jaansoni järel nimekirjas kolmas.

„Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas on 12 mandaati ja see on väga hea ringkond, sest seal on hästi palju valijaid,“ ütles Harri Õunapuu, kes ise samuti on kandideerinud just selles valimisringkonnas.

Õunapuu sõnul tegi ta poliitikast loobumise otsuse peaaegu neli aastat tagasi. „Otsustasin juba siis, et kandideerin viimast korda,“ rääkis Õunapuu. „Ükskord peab enda jaoks võtma aja maha, pealegi sai mul pensioniaeg juba aasta tagasi täis. Aeg on ka natuke puhata. Ja tegelda oma hobidega, näiteks jahinduse ja kalapüügiga.“

Reformierakonna liikmeks jääb Õunpuu edasi. Samuti kaalub ta, kas taastab pärast riigikogu volituste lõppemist Rapla vallavolikogu liikme õigused. Praegu on ta Rapla vallavolikogu eelarve- ja majanduskomisjoni liige.

„Ettevõtluses uusi suuri väljakutseid võtta ei kavatse,“ kinnitas Õunapuu. „Minu eraäri – Hagudi Kruusa maardla – on suuremalt jaolt tegevuse lõpetanud. See tegevus on end ammendanud, praegu käib otsade kokkutõmbamine.“

Reformierakonna üldkogu kinnitas eile erakonna ringkondlikud ja üleriigilise nimekirja 6. märtsil toimuvateks riigikogu valimisteks. Valimisnimekirjas, mida juhib Andrus Ansip, on 125 nime.

Eesti Reformierakonna fraktsiooni praegusest 31 liikmest kandideerib taas riigikokku 25 inimest. Reformierakonna nimekirjas kandideerib ka Tarmo Mänd (41. asetus), kes praegu ei kuulu ühtegi fraktsiooni.

Poliitikast lahkuvad ja riigikogu valimistel ei kandideeri enam senised reformierakondlastest riigikogu liikmed Ivi Eenmaa, Hannes Astok, Rain Rosimannus, Harri Õunapuu ja Erik Salumäe.

Robert Antropov ei mahtunud nimekirja ja kaalub valimistel osalemist üksikkandidaadina.

 

 

 

Hetkel kuum