Alyona Stadnik • 27. jaanuar 2011 kell 6:43

"Mul on võimalus ise oma raha juhtida"

Ettevõtja Urmas Kõivu sõnul pensionifondide reguleeriv seadus muudab pensionifondide rahajuhtimise paindlikumaks ja selline muudatus on väga positiivne.

„Pensionifondidesse, kogumisfondidesse suhtun ma väga kriitiliselt, sest panga poole pealt ei ole mingeid riske,“ lausus Kõiv.Ettevõtja arvates kolm korda aastas võimaldab tal vähemalt midagi teha ning leida kedagi, kes tema raha eest rohkem hoolitseb. Kui varem oli nii, et ta ei saanud aasta aega midagi teha ja nägi, kuidas ta raha kokku sulab, siis nüüd on tal võimalus seda muuta.

"Praegu üks kord aastas tehakse väga palju, ehitatakse kosmoselaevu, rakette, ehitatakse uusi kvartaleid, Hiina majandus kasvab tohutult kiiresti. Elu läheb kiirteena mööda, aga meie saime oma rahaga teha otsuseid üks kord aastas,“ lausus Kõiv.

Siiamaani ei ole Kõiv pensionifondi vahetanud, sest langus oli vahepeal nii suur.„Ma mõtlesin, et kuna pensioni on veel umbes 15 aastat, siis ei hakka kiirustama ja võtan asja rahulikult,“ rääkis Kõiv. Võtsin asja pikas perspektiivis ja mõtlesin, et ajad lähevad paremaks, lisas ta.

„Siin ei ole küsimus konkreetses pangas või fondidejuhtimises, vaid kogu finantskriisis maailmas ja ma otsustasin, et ei hakka äkilisi liigutusi tegema. Nüüd, kui ma näen, et asjad hakkavad paremaks minema ja majandus hakkab kasvama, et vähemalt on näha positiivseid noote, siis on nüüd mulle antud võimalus, mida varem ei olnud ja see on väga positiivne,“ märkis Kõiv.

Eile võttis riigikogu vastu pensionifondi reguleeritava seaduse, millega muudeti seda, et   osakuomanikul võimalik talle kuuluvaid pensionifondi osakuid vahetada teise pensionifondi osakute vastu senise ühe korra asemel kolm korda aastas.Sissemaksete suunamist uude pensionifondi võib otsustada igal ajal (siiani üks korda aastas).

 

Hetkel kuum