Alyona Stadnik • 27. jaanuar 2011 kell 8:00

Fondi vahetus on illusioon

PRO Konsultatsioonid OÜ juht Mait Raava ei investeeri pensionifondi põhimõtteliselt, sest arvab, et oskab oma tulevikku ise paremini kindlustada.

Raava märkis, et inimesed loovad pensionifondide vahetustega endale illussioone, põhjuseid täpselt teadmata.

„Ma ei taha maksta neid vahendustasusid finantsistidele, kes just oleks kui rahva teenistuses, aga tegelikult nad tegutsevad pigem enda huvides,“ põhjendas Raava.

Raaval ei ole II pensionisammas kohustuslik. „Aga vaadates faktidele näkku, see kapitalism on niimoodi üles ehitatud, et tuleb ise enda eest seista ja enda arule loota, mitte teiste abile,“ lausus Raava.

Raava arvates ega see sisuliselt erinevust ka ei tee, kas vahetad oma pensionifondi üks kord või kolm korda aastas, sest pensionifondid on üsna ühesugused. „See struktuur on põhimõtteliselt ebamõistlik. Minu arvates peaks vabastama inimesi sellest, mitte mängida nende vahetuskordadega,“ märkis Raava.

Raava arvates, mida vähem inimesed liigutavad oma pensionisammast, seda mõistlikum on nende muu aja kulu. „Ega pensionifondid on sisuliselt seotud ja ei erine oluliselt omavahel. Minu arvates kõige lollim on see, et räägitakse mineviku alusel turgudest. Kusjuures kõik ütlevad peenes kirjas, et see ei ennusta tuleviku tootlust. Mida aga inimesed naiivselt teevad on see,et nad hüplevad ja loovad endale mingisuguseid illusioone, kuid ei saa põhjustest aru,“ rääkis Raava.Raava märkis, et pensionifondide süsteem on väliselt viisakas aga sisemiselt kooriv.

Eile võttis riigikogu vastu pensionifondi reguleeritava seaduse, millega muudeti seda, et  osakuomanikul võimalik talle kuuluvaid pensionifondi osakuid vahetada teise pensionifondi osakute vastu senise ühe korra asemel kolm korda aastas.Sissemaksete suunamist uude pensionifondi võib otsustada igal ajal (siiani üks korda aastas).

Hetkel kuum