Suurpanga edukas aktsiamüük

Raivo Sormunen 15. veebruar 2011, 00:00

VTB aktsiate turulepaiskamisega peaks paranema panga väärtpaberite kauplemisaktiivsus, kuna riigi osalus kahaneb panga aktsiakapitalis 85,5 protsendilt 75,5 protsendile. Idanaabri erastamiskava järgi peaks aasta lõpus Vene valitsus panema müüki veel 10 protsendi jagu panga väärtpabereid.

VTB Groupi aktsiad pandi müüki praktiliselt reedese sulgemishinnaga ehk 9,1468 kopikat aktsia kohta (Londoni börsil noteeritud hoiutähtedesse GDRidesse ümberpanduna 6,25 dollarit), vahendas uudisteagentuur Bloomberg.

Aktsiamüük oli edukas. Hoolimata sellest, et ainuüksi sel kuul on ebastabiilse olukorra tõttu aktsiaturgudel lükatud Venemaal edasi juba kolm väiksemat sorti aktsiate avaliku esmaemissiooni (IPOt), oli VTB aktsiamüük edukas.

Panga juhi Andrei Kostini sõnul märgiti emissioon kaks korda üle. "Paljud Euroopa ja Aasia firmad investeerisid esimest korda märkimisväärse koguse raha Venemaa majandusse," märkis pank.

Välismaalaste huvi peegeldas veel ka see, et tegemist oli riigi suurima varade müügiga alates 2007. aastast, mil sama panganduskontserni börsiletoomisega teeniti 8 miljardit dollarit.

"Investorite huvi näitab usaldust nii meie finantssüsteemi kui ka meie majanduspoliitika vastu," kommenteeris müüki Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Wermuth Asset Managementi analüütiku Marina Shestakova sõnul oli müügiedu taga hoolimata negatiivsest turuolukorrast VTB panga suur nimi pluss veel aktsia õiglane hind.

VTB panka suhtuvad analüütikud Bloombergi andmeil kõige enam neutraalselt, kuna kõige enam on aktsiale antud "hoia" soovitusi.

Aga on ka positiivselt meelestatuid. Nii vahetas vahetult enne eilset tehingut Renaissance Capital VTB aktsiale antud müügisoovituse ostasoovituse vastu ning määras aktsiale 7,5dollarise hinnasihi.

Investeerimispanga sõnul pakub müügitehingu rõhu all hinda kaotanud VTB aktsia investoritele head investeerimisvõimalust. Lisaks nägi pank positiivsust hiljuti toimunud Transcreditbanki ülevõtmises ning samuti on VTB kätte tõenäoliselt minemas hea kliendibaasi ja kontorivõrguga Bank of Moscow.

Vene riik on osanud VTBga raha teha. Vene valitsus müüs esimese tükikese VTBst maha juba 2007. aasta mais, mil aktsiaid noteeriti ka börsil. Toona oli aktsiahind praegusega võrreldes umbes kolmandiku võrra kõrgem ning aktsiamüügiga teeniti 8 miljardit dollarit.

Kaks aastat hiljem, 2009. aasta sügisel, tuli finantskriisi tõttu riigil aga panka 5,8 miljardi dollariga toetada. Tagantjärele võib öelda, et investeering tasus end kuhjaga ära, sest uusi aktsiaid emiteeriti toona riigile 4,82 kopika eest ehk pea poole odavamalt praegusest aktsiahinnast.

Triljoni rubla eest varasid müüki. VTB aktsiate müük on esimene samm Vene valitsuse kolme aasta pikkuses erastamisplaanis, mille käigus soovitakse müüa vähemalt triljoni rubla eest riigi varasid, et vähendada nii riigi eelarve defitsiiti kui ka riigi rolli majanduses. Lisaks VTB-le ootavad müügijärjekorda nii Sberbank kui ka väiksemad riiklikud firmad. Eelmisel aastal õnnestus Venemaal küll tänu kõrgele nafta hinnale võrreldes planeerituga eelarvedefitsiiti vähendada, kuid puudujääk ulatus siiski 3,9%ni sisemajanduse kogutoodangust.

VTB aktsia alustas eilset päeva Londoni börsil kuni 7,1% tõusuga (6,695 dollaril), kuid oli pärastlõunaks veidi järele andnud ja kauples 6,46 dollaril ehk 3% plussis. Aastaga on panganduskontserni aktsia kosunud 38,8% ning tõstnud ettevõtte turuväärtuse 34,1 miljardi dollarini (25,2 miljardi euroni).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing