Aktsiisilaopidaja kandku suuremat vastutust

Arli Okas 16. veebruar 2011, 00:00

Meedia on ühe kütusemüüja üleskutsel võtnud sihikule siseturul kauplejad, soovides, et nood avalikustaks kõik oma tarnijad. Kui kütusemüüja seda teha ei soovi, kuvatakse temast pilt kui suurest süüdlasest, kes justkui peaks vastutama siseturul toimuva eest.

Võtmekohaks võiks pidada aktsiisiladu. Selle asemel, et kõik kütusemüüjad avalikustavad oma tarnijad, tuleks kutsuda hoopis aktsiisilaopidajaid üles avalikustama neid ettevõtteid, kes on laosiseselt ostnud kütust ilma käibemaksuta ja selle tarbimisse lubanud. Võin kinnitada, et Viljandi Naftabaas OÜ kui aktsiisilaopidaja ei ole mitte kunagi aktsiisilaosiseselt mitte ühelegi äriühingule kütust müünud.

Teiseks, maksuhaldur räägib, et riigil jäi mullu ebaseadusliku kütuseäri tõttu saamata 700 miljonit krooni. Maksuhaldur on ka imestanud, et meil on ligi 300 kütusefirmat, Soomes näiteks vaid kümmekond. Selliste avaldustega püüab maksuhaldur end distantseerida vastutusest, mis minu arvates tal osaliselt lasub. Nimelt, kes asjaga pisut kursis, teab, et kütusesektor on üks maksuhalduri poolt enim kontrollitud sektoreid. Mitte ükski nullist alustav firma ei saa kütuseäriga enne maksuhaldurilt heakskiidu saamist alustada. Uued kütusefirmad peavad esitama äriplaani, juhatuse liikmed peavad maksuhalduri büroos selgitama, miks nad selle äriga tegeleda soovivad, maksuhaldur nõuab tihti tarne- ja kliendilepingute koopiaid jne. Tõsi, mitte kõik ei alusta ettevõttega nullist ega käi maksuhalduri juurest läbi - mõned ostavad juba toimiva ettevõtte ja hangivad sellele majandustegevuse registris registreeringu - nii ei pruugi alustav firma maksuhalduriga kokku puutuda ja vastutus lasub põhimõtteliselt registreeringu andjal. Mis ei tähenda, et maksuhaldur ei saaks neil silma peal hoida.

Riik tahab olukorra lahendada miljonieurose tagatisrahaga. Kahtlemata pärsib see võimalike petturite tegevust, kuid teisalt survestab see ka hinda - vaevalt tahavad ettevõtjad riigi pandud kulutusi üksi kanda.

Aktsiisilaopidaja peaks kandma suuremat vastutust. Riik on ju usaldanud teda ja võimaldanud talle sellise lao moodustamise, kus makse nõutakse alles kauba tarbimisse lubamisel. Mõni aktsiisilaopidaja võiks selgitada, miks on tarvis laosiseselt maksuvabalt kütust müüa, kui see plaanitakse laost kohe tarbimisse lubada? Miks ei võiks laopidaja kaupa ise enne kütusefirmale müümist tarbimisse lubada? Nii kaoks risk, et mõni uus kütusefirma rumalusest, oskamatusest, kogenematusest või pahatahtlikkusest käibemaksu maksmata jätab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing