9. märts 2011 kell 3:51

Ettevõtetel saabunud kasumi teenimise aeg

Värske statistika järgi kasvatasid Eesti ettevõtted eelmisel aastal oma kasumeid pea kahekordselt.

„Turg tõepoolest kasvab ja nõudlus on suurenenud juba alates eelmise aasta kevadest. Seetõttu on alates suvest mahud kasvutrendil ning meie sektor areneb üsna jõudsalt,“ rääkis elektroonikatööstus ettevõtte Enics Eesti AS-i juhatuse esimees Kalle Kuusik. 

Enics Eestis langes Kuusiku sõnul 2010. aastal käibe kasv aasta teise poolde ning poole aastaga tõusid mahud peaaegu 150 protsenti. Kiire kasvuga seotud kulutuste tõttu jäi aga kasum 2009. aasta tasemele. „Lisaks jäid mõned projektid veidi hiljaks ning tulemus oligi see, et oma eesmärke me kasumi osas ei täitnud,“ põhjendas Kuusik.

Kasumisse jõudmise aastaKõige enam kasvas 2010. aastal ettevõtete kasum veonduse ja laonduse valdkonnas.Lao- ja transporditeenuseid pakkuva ettevõtte Logistika Pluss OÜ juhatuse liige Toomas Orutari kinnitusel oli tõepoolest märgata, et kogu sektor hakkas elavnema. Saadi juurde uusi kliente ja olemasolevate klientide mahud hakkasid tõusma, rääkis ta.

Orutari sõnul jõudis ettevõte viimaste aastate jooksul kahjumist kasumisse. „Kahjum oli küll seotud 2006. aastal toimunud laienemise ja investeeringutega. Samas kui 2009. aastal olime nulli peal, siis 2010. aastal tõusis meil kasum märgatavalt,“ lausus Orutar.

Arvutite ja arvuti välisseadmete tootmise ja müügiga tegeleva Ordi AS juhatuse esimehe Sulev Sisaski sõnul  väljus ka tema poolt juhitud ettevõte negatiivsest kasumist positiivsesse. „Kui 2009. aastal oli meil 5 miljoniline kahjum, siis 2010. aastal saavutasime 4 miljonilise kasumi,“ ütles Sisask ning mainis, et seejuures jäi käive enam vähem samaks.

Kasumi tõusu põhjus oli Sisaski hinnangul see, et 2009. aastal leidis aset ränk turu kukkumine ning  kulud ei vastanud müügimahtudele. „See on ju loogiline, et kui tulud vähenevad, siis tuleb eelarve tasakaalu panna nagu riigiisade puhulgi.“2011. aastalt oodatakse Sisaski sõnul kasumi osas samuti veidi tõusu.Kodumaise köögi- ja juurvilja kasvatamise ning töötlemisega tegeleva Laheotsa OÜ tegevjuht Risto Villers hindas 2010. aastat edukaks, sest nii käive kui kasum tõusid. „Olime ka varem kasumis, kuid möödunud aastal kasvatasime kasumit 40-50 protsenti,“ lausus Villers. 

Villersi sõnul on kasum suuresti maailmaturu hindades kinni. Need olid kõrgemad ja nii õnnestus ka toodangut müüa kõrgema hinnaga, selgitas ta.Suuremad kasvud tulevad sel aastalKuigi eelmisel aastal jõuti enamikes ettevõtetes kasumitega pluss poolele, seatakse suuremad ootused ikkagi käesolevaks aastaks.Orutar prognoosib 2011. aastaks kasumi tõusu veelgi umbes 8-9 korda, käive peaks seejuures kasvama kaks korda. „Meie käive on kogu aeg ülespoole läinud alates 2006. aasta suurest laienemisest.

Ka elektroonikatööstuses liigutakse Kuusiku kinnitusel tõusulainel. „Kui aastal 2008 toimus meie rekordmüük, siis sel aastal liigume juba rekordigraafikus ja pole kahtlustiki, et tuleb suurem müük kui buumi ajal,“ prognoosis Kuusik. Kasumi prognoose ta avaldama ei soostunud, kuid kinnitas, et kasumi kasvu saab käesoleval aastal kindlasti näha.

Villers arvab samuti, et 2011. aastal tõenäoliselt käive veidi suureneb, kuid kasum jääb samasse suurusjärku. „Ootame edukat aastat ja hetkel näib, et sujub kõik kenasti. Kasumi tõusu kohta ma hetkel spekuleerima ei hakka,“ lausus Villers.Kasum kasvab efektiivsuse arvelt

Eelmisel aastal enamike ettevõtete juhid töötajate arvu ei suurendanud ning pigem nähti palju vaeva töö efektiivsemaks muutmise nimel. Ainsana vajas suurel hulgal uusi töötajaid  Enics Eesti, kes suurendas turunõudluse kasvu tõttu töötajate arvu 460-lt 700-le. „Koosseis on koos ning nüüd pärast kiiret kasvu ja värbamist on fookus efektiivsusel – samade inimestega saada uusi kogemusi ja läbi selle kasvada edasi,“ rääkis Kuusik.

Käesoleval aasta teises pooles plaanivad juhid personali suurendada vaid juhul, kui turu nõudlus kasvab. „Oleneb küll meie suurkliendist, kuid tõenaäoliselt tuleb väga suur laienemine ja siis peame aprillis-mais veel inimesi juurde võtma,“ rääkis Orutar.Töötasudki püsisid eelmisel aastal samal tasemel ning ettevõtjad pole kasumi kasvades kiirustanud palgafondi suurendama.

Orutari kinnitusel sai masu ajal igalt poolt õhku välja lastud ja palgad hakkavad kasvama koos majanduse tõusuga. „Kindlasti ei saa need olema aga nii järsud, kui buumi ajal,“ rääkis ta ning lisas, et 2011. aastal on ettevõte planeerinud palgatõusu vaid väga headele spetsialistidele.Ka Sisak kinnitas, et 2011. aasta alguses Ordis palku ei tõstnud. Lähitulevikus plaanime käivitada preemiate süsteemi, rääkis Sisask uutest plaanidest.

Autor: Birjo Must, Silvia Kruusmaa

Hetkel kuum