Sirje Rank • 29. aprill 2011 kell 4:20

Dollari nõrkus jätkub

Põnevusega oodatud esimene pressikonverents USA keskpanga 97 aasta pikkuses ajaloos ei toonud uudiseid, mis juba rekorditele lähenevat dollari langust peatanud oleks.

Ajal, mil panga juht Ben Bernanke kordas vormelit, et tugev dollar on kasulik nii USA kui maailma majandusele, odavnes dollar riigi kuue peamise kaubanduspartneri valuutade suhtes kolme aasta madalaimale tasemele.Euro suhtes, mis on tugevnenud hoolimata taas tuure võtvast võlakriisist, on USA dollar 16 kuu madalaimas seisus, puutudes kolmapäeva öösel ära 1,488 dollari taseme.

Dollari nõrkuse põhjuseid on mitu. Neist olulisim keskpanga üliodava raha poliitika, mis on väldanud juba üle kahe aasta 2008. aasta detsembrist. Ja nagu Ben Bernanke mõista lasi – ei ole pangal poliitika muutmisega kiiret. Enne jõuab keskpanga baasintressimäärasid arutav komitee veel mitu korda kokku tulla, kui mingit muudatust oodata on, ütles Bernanke.

Selle tingib USA majanduse alles habras seis, mis vajab jätkuvalt keskpanga tuge. Eile avaldatud andmeil aeglustus USA SKP kasv aasta esimeses kvartalis eelnenud kvartali 3,1 protsendilt 1,8%-le.

Inflatsiooniprognoosi tuli aga tõsta – hinnatõus tuleb tänavu orientiiriks võetud 2% piirist kõrgem. Keskpank on siiski jätkuvalt seisukohal, et inflatsiooni kiirenemine on ajutine ning tuleval aastal hinnatõus taltub.

Turgude arvates pole USA intressimäärade tõusu praeguselt nullilähedaselt tasemel oodata enne tulevat aastat.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, selleks telli Äripäev SIIT või osta päevapilet SIIT.

Hetkel kuum