Katre Pilvinski • 11. mai 2011 kell 11:40

"Teisel poolel võib eksport aeglustuda"

Ekspordi väga kiiret kasvu aasta esimesel poolel mõjutas ka madal võrdlusbaas ning seetõttu peaks aasta teine pool kaasa tooma kasvu aeglustumise, sõnas Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

"Ekspordi struktuuri lähemalt tudeerides ilmneb, et üsna suurel määral mõjutab meie ekspordimahtusid elektroonika (elektriseadmed ja -masinad) sektori toodangu müük Põhjamaadesse, puidu- ja puidutoodete ning mineraalsete toodete müük," sõnas analüütik ja lisas, et enamik ekspordi kasvust tugineb üksikutele sektoritele.

"Ekspordi väga kiire kasv aasta esimesel poolel on kindlasti ühelt poolt mõjutatud ka madalast võrdlusbaasist, mistõttu aasta teine pool peaks kaasa tooma kasvu aeglustumise," märkis Paabut ning selgitas, et ekspordi kasv eelmisel aastal kiirenes just teisel poolaastal ja seda suuresti tänu elektroonikasektorile.

Tema sõnul on võimalus, et uute tellimuste saamine meie partnerite juures võib olla pisut keerulisem, kuna prognoosi kohaselt aeglustub nendes riikides majanduskasv juba sel aastal. "Samas teame, et majandusprotsessid on inertsed, ning ekspordinõudluse kahanemist me sel aastal siiski ei näe," lausus Paabut.

 

 

Hetkel kuum