Fortum seljatas Nokia

Jussi Hieta 07. juuni 2011, 00:00

Soome börsil on nii globaalseid ettevõtteid kui ka väiksemaid firmasid. Kokku on Helsingi börsil noteeritud 126 ettevõtet ning kauplemiskäive ületab Tallinna börsi enam kui pooletuhat korda.

Helsingi väärtpaberibörs asutati 1912. aastal. Aasta 2000 oli börsisulandumiste aeg. Esmalt omandas HEX Tallinna, Riia ja Vilniuse börsid. Aastal 2003 ostis Stockholmi börsi emaettevõte OMX omakorda HEXi ja börsid ühinesid. Lisaks said OMX-grupi osaks 2006. aastal Kopenhaageni ja Islandi börs.

Aastal 2007 ühinesid omakorda USA tehnoloogiabörs NASDAQ ja OMX. Helsingi börs ühines kuuel mandril töötava NASDAQ OMX grupiga ja selle nimi muutus NASDAQ OMX Helsingiks.

Helsingi, Kopenhaageni ja Stockholmi börside nimekirjas äriühingutest moodustatud Põhjamaade börsinimekiri võeti kasutusele 2. oktoobril 2006. Ettevõtted grupeeritakse nimekirjas turuväärtuse ja tegevusalade järgi.

Ettevõtted grupeeritakse kolme väärtusgruppi: suurfirmad (Large Cap), keskmise suurusega firmad (Mid Cap) ja väikesed firmad (Small Cap). Suurfirmade rühma kuuluvad ettevõtted, mille turuväärtus on rohkem kui üks miljard eurot, keskmise suurusega firmade gruppi kuuluvad ettevõtted, mille turuväärtus on üle 150 miljoni - 1 miljard eurot ja Small Cap'i rühma ettevõtted, mille turuväärtus on väiksem kui 150 miljonit eurot. Turugruppe kontrollitakse kaks korda aastas - 1. jaanuaril ja 1. juulil - äriühingu aktsiate novembri ja mai kauplemismahtude kaalutud keskmise kursi alusel.

Austatud lugeja. Hakkan Äripäeva veebis kirjutama peamiselt Soome börsil toimuvast. Vahepeal võivad minu kirjutised puudutada ka Tallinna ja muid Põhjala börse, makromajandust, eurokriisi, kinnisvarasektorit, statistikat ja muid mulle endale huvipakkuvaid teemasid.

Kuidas ennast tutvustada? Olen praegu pensionil endine ettevõtja, kes on huvitunud nii börsist, majandusest kui ka poliitikast. Spordist eriti huvitatud pole, nii et spordiuudiseid siin edastama ei hakka v.a ehk Soome jäähokikoondise saavutusi.

Seni olen 2006. aastast aktiivselt kirjutanud Eesti küberavarustes pseudonüümi all Somm Tallinnast, nt kinnisvarafoorumites City24.ee ning KV.ee, kus ennustasin Eestile kinnisvara- ja majanduskrahhi, hiljem LHV foorumis.

Minu seotus börsiga on väikeinvestori tasemel - investori, kes on omal ajal reaalselt kaotanud ka oma raha. Näiteks investeerisin 1997. aastal Eesti fondi kaudu Vene börsile ning kaotasin umbes 90% oma investeeringust. Pärast seda olin vihane fondihaldurite peale. Miks nad ei teinud midagi, et seda katastroofi vältida? Selle tõttu olengi viimasel ajal hakanud täpsemalt uurima, mis börsidel tegelikult toimub ning kuhu ja kuidas tasub investeerida - see ei ole mingi raketiteadus.

Viimasel ajal ongi minu aktsiasoovitused LHV panga foorumis ületanud selgesti üldise turu tootluse - ennustasin näiteks Nokia langust juba poolteist kuud tagasi. Seda informatsiooni ja teadmisi soovin nüüd ka Äripäeva lugejatele jagada, et teie ei astuks sügavale ämbrisse, nagu mina seda vanasti tegin.

Minu esimene üldine aktsiasoovitus. Mitte osta aktsiaid juunis, vaid oodata vähemalt juuli alguseni, sest tavaliselt hakkab aktsiaturg mais taanduma ning alustab uut tõusu pärast suve/suve keskel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing