Harry Tuul • 14. juuni 2011 kell 7:40

Reformierakond võlakriisist: lugege Financial Times’i

Äripäev küsis kõigilt riigikogus esindatud erakondadelt võlakriisi kohta mõned küsimused. Allpool järgnevad Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi vastused.

Kas arvate, et teemat on avalikkusele piisavalt selgitatud? Miks?Seletatud ju on, aga teema on keeruline, olukord muutub iga päevaga ning ka doktorikraadiga majandusteadlased peavad kogu maailmas oma seisukohti kogu aeg ümber hindama. Arvamus nagu saaks Eestis laiadele massidele kogu teema paari Äripäeva arvamusartikli või Delfi kommentaariga selgeks teha, ei ole väga vettpidav. Teema seletamises on oma osa kindlasti ajakirjandusel, kes sellega ju ka aktiivselt tegelenud ning õigeid küsimusi küsinud. Ka Economist ja Financial Times avaldavad erinevaid Euroopa tulevikku otsustavate poliitikute ja rahandustegelaste kommentaare pidevalt. Tasub lugeda neidki.

Miks ei olnud Euroopa võlakriis Eestis riigikogu valimiste teemaks?Ikka oli. Riigikogu valimistel Eestis pälvisid toetuse need jõud, kes seisid tasakaaluka majandus ja rahanduspoliitika eest nii Eestis kui Euroopas. Sellisel kujul nagu Soome parlamendivalimistel Eestis võlakriisist tõepoolest ei räägitud. Tegelikult on see isegi hea ning näitab, et meie poliitikud ja valijad populismist ei hooli. Just populistlikud lubadused on ju mingil määral olnud täna hädas riikide murede tekkimise põhjused. Muide, aastal 2014 on europarlamendi valimised. Seal on Euroopa majanduse ja rahanduse tulevik kindlasti teemaks ja sellega tasub valijatel end kurssi viima hakata.

Kuidas kavatsete vastavates küsimustes hääletada nende jõudmisel riigikokku? Miks? Kas olete arutanud ka võimalust hääletada vastupidi? Mis on olnud argumendid selle poolt ja vastu?Riigikogu arutab Euroopa võlakriisiga seotud teemasid pidevalt. Parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjon näiteks käib ka suveperioodil paar korda nädalas koos. Komisjoni esimees Taavi Rõivas valdab teemat hästi ning seisab koos komisjoniga selle eest, et kogu parlament asjaga kursis oleks, soovitab Eesti esindajatele Euroopas, mida teemast sealsetel aruteludel arvata ja kuulab omakorda, kuhu poole Euroopas asjad liiguvad. Eestis ei saa me üksi väga palju otsustada, aga vaieldamatult on Eestil kasulik olla Euroopa Liidus otsustajate laua taga, nüüd ka eurotsooni liikmena. Võib-olla peaks Riigikogu võlakriisi arutama riiklikult tähtsa küsimusena, kuigi see ilmselt kujuneks pigem poliitikute jututoaks ja enesenäitamiseks. Ent ka jututubasid on vahel vaja. Lõpetuseks: tähtsaim hääletus, mis võlakriisi teemal ees seisab, on Eesti riigi 2012. aasta eelarve, millega me peame jätkama vastutustundlikku majandus- ja rahanduspoliitikat.

Hetkel kuum