• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Allilmani küündiv maksupettus

  Mais vahistati kuritegelikus maailmas Mustana tuntud Hando Palm ja tema äri-partner Janek Aasma, keda kahtlustatakse maksupettuses kütuseturul.

  Meeste vahistamine on ajanud ärevusse kuritegeliku maailma tipud, kes võivad olla suuremahulise kütuseturul toimuva maksupettuse varjatud organiseerijad. Allilm kardab, et Aasma ja Palmi käest ära võetud arvutitest võivad uurijad leida tõendusmaterjali tehingute kohta, mis ametlikes aruannetes ei kajastu.
  Palm ja Aasma said esialgu kahtlustuse 900 000 euroni (14 miljonit krooni) ulatuvas maksudest hoidumises vaid ühe kuu jooksul – aprillis. Saab üksnes aimata, millised summad pikemaajaliselt mängus võisid olla. Mehed vahistati seoses ettevõtte Skylux OÜ tegevusega, firma müüb vedelkütust ja kasutatud luksusautosid. Äripäevale on öeldud, et meeste juurest leiti ka suures koguses sularaha ning kuna saadi kätte ka arvutid, siis nimetatakse mehi kuritegelikus maailmas nüüd passiivseteks kitsedeks.
  Seoses algatatud uurimisega külastas maksuamet kiirkorras mitmeid Palmi ja Aasma äripartnereid, Äripäevale on teada uurijate külaskäigud kütusefirmadesse Olerex, Mark Oil ja Tartu Terminaal. 
  „Küsisime maksuametilt, et millest selline külastusvisiit. Meile selgitati, et nad püüavad andmed kiirkorras kätte saada, kuna kirja teel võib minna kauem aega,“ sõnas Mark Oili omanik Jaan Soomets. Mark Oil ostsis Skyluxilt kütust tänavu veebruaris. Olerex kinnitas küll maksuameti visiiti, ent pikemalt ei saanud nad teemat kommenteerida, kuna kriminaalasja tõttu palus seda mitte teha prokurör.
  Äripäevale on erinevatest allikatest vihjatud, et Skyluxile kuulub terve hulk kasutatud luksusautosid, millest mõned kannavad lausa spetsiaalseid 500-ga algavaid numbrimärke. Hando Palm olevat enne vahistamist sõitnud 2005. aastal tapetud väidetavale Eesti allilmaliidrile Kalev Kurele kuulunud punase Mercedese sportmudeliga, mis kannab numbrit 500 MNK. Pärast vahistamist hakkasid Palm ja Aasma väidetavalt autodest vabanema, näiteks kunagine Kure Mercedes on juba uue omaniku saanud. „See läheb isiklikuks juba,“ ütles Palm küsimuse peale, kas ta sõitis Kurele kuulunud autoga, jättes sisulise vastuse andmata.
  Kuritegeliku maailmaga kursis olevad allikad on Äripäevale öelnud, et Palm ja Aasma võisid käsklusi saada väitetavalt eestikeelse allilma praeguselt liidrilt Assar Pauluselt. Tõenäoliselt oli selles nii-öelda võimuladvikus siiski veel lülisid, kes jäid Pauluse ja tema võimalike partnerite vahele.
  Palm esialgu eitas tutvust Assar Paulusega, hiljem ütles ta siiski, et on temaga kokku puutunud ja lõpetas teema sõnadega „las ta olla“. Pauluse ettevõtte Barbarossa Invest juures Äriregistris olevatelt telefoninumbritelt ei õnnestunud eile kedagi tabada, samuti ei tulnud vastust e-kirjale.
  Prokuratuurist kinnitati Äripäevale uurimise alustamist ja seda, et Palm ja Aasma on praegu kahtlustatavad käibemaksupettuses. Prokurör taotles mai lõpus 48 tunniks kinni peetud Palmi ja Aasma vahistamist pikemaks ajaks, kuid kohus ei olnud sellega nõus. Kuna uurimine on alles algusjärgus, jäi prokuratuur sel teemal napisõnaliseks.
  Pikemalt loe tänasest Äripäevast, kus on välja toodud ka mitmed kuritegeliku maailma ärisidemed. Selleks telli leht SIIT või osta päevapilet SIIT.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Rootsi suurpank lõpetab tegevuse Soomes ja Taanis
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.