11. juuli 2011 kell 10:07

Itaalia üritab päästa, mis päästa annab

Itaalia valitsus üritab pea kohal rippuva kriisikirve ähvardusel ühtsust saavutada. Roomas asuv börsijärelevalveamet pidas eile ühtlasi kriisiistungi, kus arutati, kuidas pidurdada spekulantide tegevust.

„Alates homsest on meie ülesanne näidata, et oleme üksmeelel ja blokeerime spekulantide pingutused,“ ütles eile peaminister Silvio Berlusconi nõunik ja riigisekretär Paolo Bonaiuti. „Lähikuudel tuleb meil maksta arveid 120 kuni 130 miljardi euro eest,“ meenutas Bonaiuti. Tuleb end kokku võtta ja näidata, et „turud pingutavad üle“, kinnitas riigisekretär vihjates reedel alanud finantsturgude tugevale survele Itaalia võlakirjade osas.

Itaalia riigivõlg on 1,8 triljonit eurot ning turud kahtlevad riigi võimes sellega toime tulla. Samuti on lõhed Itaalia valitsuses sedavõrd suured, et on äärmiselt kahtlane kas nende taustal on võimalik koordineeritud kriisijuhtimine.

Itaalia kui Pandora laegas

„Itaalia on kui Pandora laegas, mille kaant mingil juhul paotada ei tohi,“ kirjutab tänane ajaleht Süddeutsche Zeitung. „Itaalia probleemiks on see, et ei teadvustatud endale, kui ohtlik võlaprobleem praeguses euro kriisiolukorras on,“ jätkab SZ oma analüüsi. Rahandusminister Giulio Tremonti esitas küll 10 päeva tagasi karmi säästuplaani, kuid millises ulatuses ja kuidas säästetakse, jäi ebaselgeks. Teada oli vaid see, et finantsplaan peaks tagama aastaks 2014 tasakaalus eelarve. Samas aga lükkas Tremonti 80 protsenti säästukava täitmisest aastasse 2013 ehk siis praeguse valitsuse juhtimisperioodist üle, süvendades finantsturgude jaoks juba niigi suurt poliitilist riski. Eelarveplaan süvendas ühtlasi lõhesid valitsuskoalitsioonis. Peaminister Silvio Berlusconi ei pidanud rahandusminister Tremonti poolt esitatud säästukava millekski ning meedia kirjutab, et peaminister üritab Tremontist lahti saada. Tremonti omakorda on öelnud, et „kui mina langen, kukub ka Itaalia.“ 

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum