Kreeka võlakriis on laienemas Itaaliani

Ergo Sõõru 12. juuli 2011, 23:01

Hoogsalt langevad Itaalia aktsiaturud on varjutanud poliitikute pingutusi parandades Kreeka võlakiirisi, kuna euroala võlakriis on nakatanud Euroopa suurimat laenajat.

Itaalia võlakirjad langevad seitsmendat päeva järjest ja itaalaste laenamiskulud on tõusnud rohkem kui poole võrra 6,9 miljardi euroni.

Aktsiad on langenud viimase kahe aasta madalaimale tasemele. Hoiatused reitinguagentuuride Moody’se ja S&P poolt, kasutamata võimalus kärpida võlgu Silvio Berlusconi valitsuse ja eelarvekärpe plaani mitte täitmine on pannud investorid aktsiaid müüma.

„Itaalia on raske surve all, olles suuruselt kolmas majandus ja asutajaliige Euroopa Liidus. Signaalid riigivõla ja panganduskriisi kohta on jõudnud sügavale süstemaatilisse faasi,“ ütles Societe Generale SA majandusteadlane Vladimir Pillonca uudisteagentuurile Bloomberg.

Lüüasaamine Itaalias rõhutab Euroopa võimetust tulla Kreeka kriisiga toime, mis algas 2009. aasta oktoobris ja on viinud praegu juba abilaenude võtmiseni Iirimaa ja Portugali.

Eile õhtul kukkus läbi Euroopa rahandusministrite arutelu, kuidas jagada võlausaldajate vahel teise väljamakse võlakirju, mis on peamiselt rahastatud Euroopa Liidu liikmesriikide poolt, kaasa arvatud Itaalia poolt.

Poliitikud on lubanud lõpetada varsti Kreeka abi välja töötamise, andmata rohkem infot selle kohta. Kohtumisel täna Brüsselis ei arutatud Itaalia üle, kuigi ministrid on teadlikud, et Itaalia on nüüd investorite vaatevinklis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2011, 12:50
Otsi:

Ava täpsem otsing