Sirje Rank • 1. august 2011 kell 6:58

USA parteid jõudsid lõpuks kokkuleppele

President Obama ning demokraadid ja vabariiklased jõudsid leppeni, mis näeb ette riigivõla piiri tõstmise, kärpides riigi kulusid 2,4 triljoni dollari võrra.

Sellega on ära hoitud oht, et USA valitsus ei tule oma võlakohustustega toime, kuid Washingtoni ootavad ees uued pikad ja tormilised vaidlused maksustamise ja kulude kärpimise üle, kirjutas Wall Street Journal.

Kokkuleppele peavad tänasel hääletusel heakskiidu andma ka Senat ja Esindajatekoda. Homme kukub tähtaeg, mil USA rahandusministeeriumi sõnul lõppenuks valitsusel – kui võlapiiri poleks tõstetud - vahendid oma kohustuste täitmiseks.

Kokkuleppe järgi tõstetakse võlapiiri kahes etapis – esmalt 917 miljardi dollari ulatuses 10 aasta jooksul. Erikomisjoni ülesandeks jääb leida seejärel täiendavalt kärpeid ja tulude suurendamise võimalusi nii maksudest kui sotsiaalkindlustuse summade ülevaatamisest, et vähendada võlakoormat veel 1,5 triljoni dollari võrra.

Obama sõnul eelistanuks ta ulatuslikumat kokkulepet, mis ei delegeerinuks nii palju kärpeid erikomisjonile. Siiski oli ta rahul, et kokkulepe sündis.

„See hakkab hajutama meie majandust varjutavat võla ja ebakindluse pilve,“ ütles Obama. „Asjade kulg on olnud väga heitlik ning kõik see on võtnud liiga palju aega.“

Ajalehe Wall Street Journal hinnangul jätab kokkulepe kõigest selle ümber valitsenud draamast hoolimata raskeimad küsimused vastuseta. Kulukärped on paika pandud, kuid täpsemad detailid  - kust mida kärbitakse - jäetud kongressi komiteedele otsustada.

Samuti käivitab kokkulepe pikad vaidlused maksukoodeksi ning sotsiaal- ja ravikindlustussüsteemi muutuste üle.

Nii on üks ebakindlust tekitanud tegur võlapiiri tõstmise näol kõrvaldatud, kuid rida teisi olulisi küsimusi on alles lahtised.

Finantsturud võtsid kokkuleppe sünni vastu positiivselt. Aasia turud avanesid järsult kõrgemalt tasemelt. Dollar tugevnes nii jeeni kui Šveitsi frangi suhtes.

Hetkel kuum