"Nähtavus on oluliselt halvenenud"

Kaisa Gabral 06. august 2011, 12:27

Aktsiaturgudel toimuva üheks probleemiks on negatiivne makrouudiste voog ning see, et nähtavus on oluliselt halvenenud, märkis analüütik Peeter Koppel.

"Mis puudutab turgudel toimunut, siis 10 päevaga 10 protsenti on tõesti kiire langus. Korrektsioonid on ajalooliselt olnud protsentuaalselt ka (kuni poole) suuremad, seega on tähelepanuväärne praegu kiirus, mitte mastaap. Probleem on negatiivne makrouudiste voog ning see, et nähtavus on oluliselt halvenenud. Antud kontekstis ei aita kuidagi ka see, et poliitikud vaidlevad maja põledes selle üle, mis värvi ämbriga peaks leeki kustutama," märkis Koppel ja lisas: "Seni "maailma v'äikseima riskiga" investeerimisinstrument ehk USA riigivõlg kaotas justkui seetõttu oma kvaliteedimärgi ehk AAA-reitingu. Samas oli poliitikute kemplemine viimane piisk karikas, mida oli täidetud juba aastaid."  

"Euroopas on otsustatud aga suisa "suurt looma" minna mängupüssiga jahtima ning turud ei taha väga uskuda, kui vahepeal keegi suuga "pao-pao" teeb," kommenteeris Koppel.

Ükskõik millises kontekstis on iKoppeli hinnangul nvestori jaoks üks olulisimaid asju distsipliin. "Kui tegemist on väärtusinvestoriga, siis neil on selge arusaam omatava ettevõtte (aktsiate) pikaajalisest sisemisest väärtusest. Kui aga tegemist on spekulandi ja rohkem tehnilisi tegureid vaatava turuosalisega (investor), siis ka temal on ju olemas tasemed, mida ta jälgib ja vastavalt millele näeb, millal oleks õige aeg hakata tegutsema. Need tasemed on selged enne seda, kui turgudel midagi juhtuma hakkab. Eelkirjeldatud juhtudel tekitavad sellised järsud langused ebamugavust, kuid distsiplineeritus ning arusaam enda investeerimistegevuse mõtestatustes välistavad paanika. Seda muidugi indiviidi tasemel," märkis Koppel.

Et olukord paraneks, peaks tema hinnangul nähtavus (makro osas) paranema, kuid selleks läheb vaja aega. "Kui palju? Seda on praegu keeruline öelda.See paraneb ajaga, kui pika ajaga on keeruline öelda," lisas Koppel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. August 2011, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing