VW ehitab kaheksa uut autotehast

Elmar Ots 14. september 2011, 10:43

Maailma suurimaks autotootjaks pürgiv Volkswagen AG rajab lähema seitsme aastaga kaheksa uut autotehast, lubab firma juht Martin Winterkorn.

„2018. aastaks töötab meil umbes 70 tehast,” ütles VW AG juht Martin Winterkorn ajalehele Automotive News Europe. Praegu on Volkswageneid, Audisid, Seate ja Škodasid valmistaval ning tihedalt ka Porschega seotud firmal üle maailma 62 tootmisüksust, millest umbes 40 tegutseb Euroopas. Viimastel aastatel on mitu tehast rajatud-rajamisel Venemaal, Indias ja USAs.
Üks uus tehas kerkib ilmselt USAsse või Mehhikosse ja hakkab „dollaritsooni riikide jaoks” tootma Audisid, ütles Winterkorn. Ilmselt pannakse seal konveierile väike pooldžiip Q5 ja keskklassisedaan A4. Lisaks ehitatakse Mehhikosse Silaosse aastas 300 000 jõuallikat valmistav mootoritehas, mis valmivat 2013. aastal.
Samas välistab Winterkorn selge sõnaga Ameerikas Porschede tootmise, kuigi USA on luksusmargi jaoks väga tähtis turg. „Porsche jääb autoks, mis on „Made in Germany”,” kinnitab ta.
Ilmselt lausa mitu uut tehast ehitab VW Hiinasse, sest Winterkorni väitel on seal sõiduautode ja kaubikute turu kasv maailma kiireim – üle 50% küündiv kasv peaks Hiina autoturu aastamahu paisutama 2018. aastaks rohkem kui 28 miljonini.
Volkswageni grupi automüük kasvas tänavu 8 kuuga ligi 15%, 5,4 miljoni sõidukini. VW eesmärk on saada 2018. aastaks maailma suurimaks autotootjaks. Mullu müüs VW 7,14 miljonit autot, kerkides kannule General Motorsile (8,39 mln) ja Toyotale (8,42 mln).
Samal ajal, kui VW unistab kiirest laienemisest, tõmbab aga PSA/Peugeot-Citroen tootmist hoopis koomale, valmistudes Euroopa võimalikuks majandussurutiseks. 2014. aastaks kavatsetakse Bloombergi teatel sulgeda Pariisi lähedal Aulnays tegutsev 3600 töötajaga tehas, kus valmivad väikeautod Citroen C3. Tehase sulgemine olevat osa kärpekavast, mille raames püütakse näiteks aastail 2010-2012 firma tulu suurendada 3,7 miljardi euro võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. September 2011, 10:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing