Sirje Rank • 8. november 2011 kell 7:36

Eurogrupp nõuab Kreekalt kinnitust

Eile Brüsselis kogunenud eurogrupp nõuab Kreeka suurematelt parteidelt – George Papandreou sotsialistidelt ja Antonis Samarase konservatiivselt parteilt Nea Dimokratia kirjalikku kinnitust, et Kreeka abiprogrammi tingimused viiakse ellu.

Enne ei ole EL nõus Kreekale järgmist 8 miljardi euro suurust laenuosa mullu eraldatud abiprogrammist välja maksma, ehkki 21. oktoobril selline otsus tehti. Kui aga Kreeka peaminister George Papandreou teatas eelmisel nädalal ootamatult plaanist abiprogramm rahvahääletusele panna, külmutasid Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy laenuraha väljamaksed.

„See on kahesuunaline tänav, meie teeme oma osa ja Kreeka peab tegema oma osa,“ ütles Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn eile pärast eurogrupi rahandusministrite kohtumist. „Oluline on, et käest lastud usalduse taastamises osaleks kogu poliitiline klass,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Rehni sõnul tuleb koalitsioonil „väljendada paberil ja kirjalikus vormis oma selget kava ELi/IMFi tingimused täita“.

Esmaspäeval ei jõudnud Kreeka poliitilised parteid kokkuleppele, kes vahevalitsust juhtima hakkab. Kõnelused jätkuvad täna.

Hetkel kuum