Sirje Rank • 15. november 2011 kell 8:28

Papademos: euro on Kreekale ainus valik

Kreeka peaminister Lucas Papademos, kelle ülesanne on kindlustada Kreekale rahvusvahelise abi jätkumine, et kollapsit vältida, ei näe euroalal liikmeks olekule alternatiivi.

„Kuulumine euroalale garanteerib rahapoliitilise stabiilsuse ja loob õiged eeldused jätkusuutlikule kasvule,“ ütles Papademos parlamendisaadikutele. „Kuulumine euroalale on meie ainus valik,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Papademose vahevalitsuse ülesanne on vastu võtta otsused ja abinõud, mis on seotud oktoobri lõpus euroala liidrite tippkohtumisel Kreekale kokku lepitud 130 miljardi euro suuruse abipaketiga ning leppida pankadega kokku Kreeka võlgade osaline restruktureerimine.

Veelgi pakilisem ülesanne on aga kindlustada Kreekale 8 miljardi euro suurune väljamakse läinud aastal Kreekale eraldatud abilaenust, ilma milleta riigil raha detsembri keskel otsa saab.

Suurima opositsioonipartei juht Antonis Samaras kordas sel nädalal, et vahevalitsusel on ametisoleku aega vaid kolm kuud, et kindlustada riigile vajalik rahastamine. Kolme kuu pärast peaksid toimuma uued valimised.

„On oht, et sellest saabki pelgalt üleminekuvalitsus, valimiste eelne valitsus, mis teeb kõik vajaliku, et kindlustada laenumakse, kuid mis ei suuda ellu viia reaalseid reforme,“ ütles endine sotsialistide valitsuse rahandusminister Yannos Papantoniou.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble kordas eile, et kantsler Angela Merkeli valitsus tahab, et Kreeka jääks euroala liikmeks. Samal ajal võttis Merkeli partei CDU vastu resolutsiooni, mis võimaldaks riikidel euroalalt vabatahtlikult lahkuda.

„Me tahame, et Kreeka jääks rahaliitu, et kõik jääksid,“ ütles Schäuble intervjuus Phoenix televisioonile. „Me tahame neid selle juures aidata. Kui aga riik ei suuda või ei taha seda koormat kanda, ja kreeklastel tuleb kanda väga ränka koormat, tuleb meil sellise riigi otsust aktsepteerida.“

Papademose sõnul on Kreeka partnerid ELis valmis rahalist abi jätkama, kui Kreeka jätkab omalt poolt struktuurireformide ja kärbetega.

Papademose valitsusel on Kreeka parlamendis ees usaldushääletus, mis tõenäoliselt toimub 16. novembril.

Kirjalikku kinnitust nii Kreeka valitsuselt kui opositsioonilt, et abipaketi tingimused täidetakse, ei ole Brüssel Kreekast veel saanud.

Hetkel kuum