Sirje Rank • 10. november 2011 kell 10:35

ELis vaid üks eelarve ülejäägiga riik

Kui tänavu on ka Eesti nende väheste Euroopa Liidu riikide seas, mille eelarve on kerge ülejäägiga, siis järgneval kahel aastal jääb selline puhver vaid Rootsile, selgub täna avaldatud Euroopa Komisjoni majandusprognoosist.

Rootsi eelarve ülejääk on komisjoni prognoosi järgi tuleval aastal 0,7% ja sellele järgneval aastal 0,9% SKPst. Eesti defitsiit vastavalt 1,8% ja 0,8% SKPst, tingituna muu hulgas avaliku sektori investeeringute märkimisväärsest kasvust.

Kõige rängemat eelarve puudujääki prognoosib komisjon eelolevaks kaheks aastaks Iirimaale – tuleval aastal 8,6% ja 2013. aastal 7,8% SKPst.

Teistest ELi/IMFi abiprogrammi riikidest kahaneb Kreeka eelarve defitsiit tänavuselt 8,9 protsendilt tuleval aastal 7%-le SKPst ja 2013. aastal 6,8%-le. Portugalis prognoosib komisjon tuleval aastal eelarve defitsiiti 4,5%, mis aastaks 2013 kahaneb 3,2%-le SKPst.

Läti eelarve defitsiit jõuab sammhaaval lähemale 3% piirile – tuleval aastal kahaneb see 3,3%-le ja sealt edasi 3,2%-le SKPst.

Hetkel kuum