Sirje Rank • 10. november 2011 kell 9:56

Eesti kasvuprognoosi kärbiti

Täna avaldatud värskes majandusülevaates tuli Euroopa Komisjonil Eesti selle aasta majanduskasvu näitajaid oluliselt tõsta, kuid tuleva aasta prognoose kärpida, kuna nõudlus eksporditurgudel väheneb.

Eesti jaoks peamise probleemina tõstab komisjon esile vajalike spetsialistide ja oskustööliste puudust, millest võib saada oluline pidur Eesti majanduse kasvupotentsiaalile.

„2011. aastal oodatav 8%-ne kasv ületab varasema prognoosi. Välisnõudluse nõrgenemine aeglustab aga SKP kasvu 2012. aastal 3,2%-le, millele järgneb kasvu kiirenemine 2013. aastal 4%-le,“ nendib komisjon oma raportis. „Kasvu profiil on prognoosi järgi rohkem tasakaalus, kuna kosuma hakkab ka kodumaine nõudlus.“

Maikuus avaldatud prognoosis oodati Eestile tänavu 4,9% suurust SKP kasvu ning 2012. asatal 4%.

Kevadest alates on aga olukord nii Euroopa majanduses kui ka maailmamajanduses halvemuse poole pööranud, nentis täna uut prognoosi tutvustanud rahandusvolinik Olli Rehn. Finantsturgudel on pinged süvenenud ning raske on ennustada, mis edasi saab. Valitseb suur ebakindlus.

Eesti ekspordi kasv aeglustub – tulevaks aastaks prognoosib komisjon Eesti ekspordi kasvu vaid 3,8%. Siseturu nõudlus kasvab prognoositava perioodi jooksul 3,5%.

Tööpuudus jätkab Eestis komisjoni prognoosi järgi langust ka tuleval ja 2013. aastal, vastavalt 11,2 ja 10,1 protsendile. See on siiski suhteliselt kõrge tase, samal ajal kui paljud spetsialistide ja oskustööliste kohad on vakantsed. Siit võib johtuda palgasurve, mis hakkab taas Eesti konkurentsivõimet õõnestama. Majanduses tervikuna ei prognoosi komisjon aga reaalpalga kasvu enne 2012. aasta keskpaika.

Inflatsioon prognoosi järgi taltub – tänavuselt 5,2 protsendilt alaneb see tuleval aastal 3,3%-le ja 2013. aastal 2,8%-le. Samas ei välista komisjon, et ühekordsed sündmused nagu elektrituru avamine võivad hindu kergitada.

Hetkel kuum