Portfellihaldur: Snorase langus ei too kaasa apokalüpsist

Raivo Sormunen 17. november 2011, 12:12

Leedu väikepankasid aastaid tagasi põhjalikult analüüsinud Kawe Kapitali portfellihaldur Ago Lauri arvab, et Snorase langus ei too endaga kaasa Parex panga kukkumisega sarnast apokalüpsist riigi rahanduses.

Järgneb Ago Lauri kommentaar:

„Snoras pank on niikaua kui mina mäletan olnud alati väga aktiivne meist idapool laveerides osavasti sealses keerulises keskkonnas. Leedus ning hiljem ka teistes Balti riikides on pigem olnud strateegiaks kaasata odavalt hoiuseid ja seda raha siis idapool erinevates ettevõtmistes tulusalt "pööritada". Pank oli suurtes raskustes Vene finantskriisi ajal aastal 1998 kui rubla kurss järsult kukkus aga imekombel jäädi ellu.
Mis konkreetselt põhjustas praeguse kriisiolukorra on väljastpoolt võimatu öelda. Leedu õnneks on siiski tegemist suhteliselt väikese pangaga, mille langus ei too endaga kaasa Parex panga kukkumisega sarnast apokalüpsist riigi rahanduses. Samas on võimalik, et lähipäevadel on ka ülejäänud Leedu väikepankade hoiustajad tavapärasest närvilisemad.“

Täna hommikul riigistati Balti suuruselt viies laenuandja Snoras Pank ning eile peatati aktsiatega kauplemine Vilniuse börsil.

Eile õhtul teatas Leedu Keskpank, et rohkem kui miljard liti (290 miljonit eurot) Snoras Panga varade osas pole selgust. Leedu panga tegevus on ajutiselt peatatud 21. novembrini ning riigi valitsus otsustas panga aktsiad riigistada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2011, 15:07
Otsi:

Ava täpsem otsing