• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa firmade võlakirjaturg kokku kuivamas

  Euroopa firmad on müümas kõige vähem võlakirju viimase kuue aasta jooksul, sest rahast pungil firmad on uue kriisi ohus üha umbusklikumalt suhtumas pankadesse.

  Sel aastal on ettevõtete võlakirju Euroopas müüdud 80 miljardi euro eest, mis on väiksem arv pärast 2005. aastat. Juhtivate laenajate seas on autotootjad Volkswagen ja Renault ning Itaalia energiafirma Enel.
  Prantsuse suurpanga Societe Generale prognooside kohaselt võib võlakirjade müügimaht järgmisel aastal kukkuda euro ajastu madalaimale tasemele ehk 70 miljardi euroni, vahendab Bloomberg.
  Samal ajal on Euroopa firmadel vabu rahareserve 540 miljardi euro väärtuses, mis on üheksa aasta suurim näitaja. Isegi viimase aasta kõige madalamad intressimäärad ei ahvatle firmasid raha turult koguma.
  Intressimäärasid viivad alla investorid, kes näevad ettevõtete võlakirju oluliselt turvalisematena kui riikide võlakirjad, sest esimesed on oluliselt vähem mõjutatud võlakriisist. Samal ajal on pangad suures hädas, sest nemad on riiklike võlakirjade suurimad omanikud.
  "Intressimäärad on madalad ja see on ahvatlev, aga kui sa mõtled, mida selle rahaga teha, siis suur osa sellest kiusatusest läheb ära," ütles Bloombergile Briti gaasifirma Centrica finantsjuht Tony Kendall. "Peaaegu iga pank võib pankrotti minna, mistõttu ei soovi väga raha pankade juures hoida."
  Investeerimisjärgu ettevõtete võlakirjade, mille alla käivad näiteks Bayer AG ja McDonalds Corp, keskmised tootlused on 3,6%, samas kui viimase viie aasta keskmine on 4,4%. Novembri alguses kukkus keskmine tootlus lausa 3,1%ni.
  Bank of America Merrill Lynchi andmete kohaselt nõuavad investorid Euroopas 2,5 protsendipunkti rohkem tootlus pankadelt, kui ettevõtetelt. Aasta alguses oli sama näitaja veel 0,89%.
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.