Euroopa firmade võlakirjaturg kokku kuivamas

Fredy-Edwin Esse, California 30. november 2011, 11:21

Euroopa firmad on müümas kõige vähem võlakirju viimase kuue aasta jooksul, sest rahast pungil firmad on uue kriisi ohus üha umbusklikumalt suhtumas pankadesse.

Sel aastal on ettevõtete võlakirju Euroopas müüdud 80 miljardi euro eest, mis on väiksem arv pärast 2005. aastat. Juhtivate laenajate seas on autotootjad Volkswagen ja Renault ning Itaalia energiafirma Enel.

Prantsuse suurpanga Societe Generale prognooside kohaselt võib võlakirjade müügimaht järgmisel aastal kukkuda euro ajastu madalaimale tasemele ehk 70 miljardi euroni, vahendab Bloomberg.

Samal ajal on Euroopa firmadel vabu rahareserve 540 miljardi euro väärtuses, mis on üheksa aasta suurim näitaja. Isegi viimase aasta kõige madalamad intressimäärad ei ahvatle firmasid raha turult koguma.

Intressimäärasid viivad alla investorid, kes näevad ettevõtete võlakirju oluliselt turvalisematena kui riikide võlakirjad, sest esimesed on oluliselt vähem mõjutatud võlakriisist. Samal ajal on pangad suures hädas, sest nemad on riiklike võlakirjade suurimad omanikud.

"Intressimäärad on madalad ja see on ahvatlev, aga kui sa mõtled, mida selle rahaga teha, siis suur osa sellest kiusatusest läheb ära," ütles Bloombergile Briti gaasifirma Centrica finantsjuht Tony Kendall. "Peaaegu iga pank võib pankrotti minna, mistõttu ei soovi väga raha pankade juures hoida."

Investeerimisjärgu ettevõtete võlakirjade, mille alla käivad näiteks Bayer AG ja McDonalds Corp, keskmised tootlused on 3,6%, samas kui viimase viie aasta keskmine on 4,4%. Novembri alguses kukkus keskmine tootlus lausa 3,1%ni.

Bank of America Merrill Lynchi andmete kohaselt nõuavad investorid Euroopas 2,5 protsendipunkti rohkem tootlus pankadelt, kui ettevõtetelt. Aasta alguses oli sama näitaja veel 0,89%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    30. November 2011, 11:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing