Alyona Stadnik • 8. detsember 2011 kell 14:28

Seppik elamislubadest: järelevalve on suur probleem

Tänases Vikerraadio saates „Reporteritund“ tõid kunagine siseminister Ain Seppik ja endine politseiametijuht Andres Anvelt välja, et elamisloaskandaalis on kõige suuremad probleemid järelevalve ning kvootide suurendamine.

"Siseministri enda ametnikud ehk tegelikult kapo ütleb selgelt välja, et ei tule suurendada piirarvu, sest see pole hea mõte. Isegi natuke karmimalt on öeldud. Endise siseministrina võin öelda, et mul oleks punane latern põlema löönud. Ma ei julgenud langetada otsust, kui polnud muid motiive, mis kapo seisukohaga vastuollu läheksid," rääkis Seppik Vikerraadio saates „Reporteritund".Ta lisas, et poliitikas tuleb selliseid asju alati arvestada.

Anvelt oli temaga nõus ja pööras tähelepanu sellele, et kõige suurem küsimärk on see, et suurendati just seda elamislubade tüüpi, mis oli Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi äriprojektis. Ta ei mõista enda sõnul ka seda, miks õiguskaitseorganid ei kontrollinud investoritena elamisloa saanute andmeid ja seda, kas nende investeerimisplaanid on reaalsed.

Seppiku hinnangul ei ole ka elamisloa saanute nimekirjade avaldamine õige, sest ehkki seal esineb seaduserikkujaid, on need siiski üksikud. „Küsimus on selles, et me kogu selle veega last välja ei viskaks. Me tahame, et inimesed tuleksid ja teeksid siin äri. Minu arvates pole nende nimekirjade avaldamine õige. Kahtlemata on seal inimesed, kes on rikkunud seadusi, aga need on üksikud,“ arutles Seppik.Seppik lisas, et need inimesed, kes ostsid elamisloa, usaldasid müüjaid, sest need oli parlamendiliikmeid.

Hetkel kuum