Birjo Must • 15. detsember 2011 kell 9:36

Suurbritannia osutab IMFile raha andmisel vastupanu

Suurbritannia peaminister David Cameron kavatseb seista vastu igale eurotsooni riigi katsele survestada Suurbritanniat andma IMFi europäästmise fondi rohkem raha, kirjutas The Guardian.

IMF teatas teisipäeval, et Euroopa Liidu möödunud nädala kohtumisel nõustusid eurotsooni riigid põhimõtteliselt 200 miljardi euro andmisega IMFile, mis hõlmab ka 50 miljardit eurot euroala välistest riikidest.

Kuid briti peaministri esindaja sõnul tegi Cameron selgeks, et ta ei nõustunud selle ettepanekuga ja seda ei kiidetud heaks IMFi juhatuses.

Cameron ütles Cannesi G20 kohtumisel, et ta oleks võimeline andma IMFile rohkem raha, kuid lisas, et osalemine ei tohi ületada 40 miljardi naela lage, mis on juba suvel heaks kiidetud parlamendi hääletusel.

Suurbritannia on juba kinnitanud 30 miljardi suuruse osalemise, mis tähendab, et riik ei saa panustada rohkem kui 10 miljardi naelaga ilma parlamendi lisahääletuseta, mida Cameron omakorda püüab vältida. 

Viidet 200 miljardi eurosele fondile ei tehtud eelmise nädala kohtumise kokkuvõttes, vaid see ilmus IMFi ametlikus ajakirjas. Seal väideti: “Euroopa liidrid nõustusid andma 200 miljardi kahepoolseid laene IMFile, millest 150 miljardit annavad eurotsooni liikmed ja 50 miljardit Euroopa Liidu teised liikmesriigid.”

Saksa Bundesbanki president Jens Weidmann ütles, et pank saab anda laene IMFile nii kaua, kui riigid väljaspool euroala samuti osalevad. 

Tema sõnul on Bundesbank valmis andma kuni 45 miljardit eurot laene juhul, kui IMFi liikmed panustavad fondi võrdväärselt. Weidmann lisas, et kui Suurbritannia osalemisest keeldub, saab olukord olema problemaatiline.

Hetkel kuum