Sirje Rank • 15. detsember 2011 kell 10:44

Rootsi keskpank toetab IMFile euroabiks laenamist

Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves ütles täna Rootsi parlamendis, et toetab Rootsi osalemist IMFi rahavarude täiendamisel hädas euroala riikide abistamiseks.

Ingvesi sõnul on see ekspordist sõltuva Rootsi enda huvides. „Rootsi on alati taolistes tugimeetmetes osalenud ja siis on see puudutanud väga kaugeid riike. Jääda kõrvale nüüd, mil üleaedsed on hädas, oleks veider,“ ütles Ingves agentuuri Direkt vahendusel.

Rootsi keskpanga juhi sõnul on IMFile laenamine seotud väga väikese riskiga. „Tavaliselt makstakse IMFile alati kõik laenud tagasi. Vaid väga ekstreemsetes oludes võib juhtuda – näiteks kui mõni riik üldse eksisteerimast lakkab“, et IMF oma raha tagasi ei saa, ütles Ingves.

Läinud nädala ülemkogul otsustasid ELi valitsusjuhid, et laenavad keskpankade vahendusel IMFile täiendavad 200 miljardit eurot. 150 miljardit sellest loodetakse saada euroala riikidelt ning ülejäänud Euroopa riikidelt väljastpoolt euroala.

Hetkel kuum