Silvia Kruusmaa • 22. veebruar 2012 kell 10:05

Majanduskasvu aeglustumine keskmises palgas veel ei kajastu

Eelmise aasta lõpukuudel ületas palgakasv varasemaid ootusi, kuid edasi on aeglasema majanduskasvu tõttu oodata keskmise palga kasvu mõnevõrra tagasihoidlikumas tempos.

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2011. aasta neljandas kvartalis 865 eurot, mis on 6,3 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Majanduskasvu aeglustumine aasta viimases kvartalis olulisi muutusi keskmise palga osas kaasa ei toonud, teatas rahandusministeerium.

Reaalpalk ehk palk, millest tarbijahindade muutus on maha arvatud, kasvas neljandas kvartalis 2,1 protsenti. Aasta lõpukuudel pidurdus inflatsioon hindade languse tõttu maailmaturul ja see soodustas reaalpalga kasvu. Reaalpalk hakkas tõusma kolmandas kvartalis pärast üksteist kvartalit kestnud langust. Aasta kokkuvõttes ületas palgakasv hindade tõusu.

Palgaareng oli neljandas kvartalis kooskõlas Eesti majanduse üldise arenguga. Majandusaktiivsuse mõningane vähenemine võrreldes eelneva kvartaliga palgastatistikas veel ei avaldunud. Keskmine brutokuupalk suurenes neljandas kvartalis kõige enam hulgi- ja jaekaubanduses (11,8 protsenti), kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses (10,9 protsenti), kinnisvaras (10,5 protsenti), ehituses (6,9 protsenti), majutuses ja toitlustuses (6,9 protsenti).

Hulgi- ja jaekaubanduse palgakasvu mõjutas elanike suurenenud ostuaktiivsus ning uute kaubanduspindade turule tulek. Kutse-, teadus- ja tehnikaalase tegevuse keskmise palga olulise kasvu tõi kaasa kõrgepalgaliste spetsialistide arvu suurenemine. Kinnisvara puhul mõjutas palkade kasvu tehingute arvu tõus ja kvalifitseeritud spetsialistide osakaalu suurenemine.

Sarnaselt eelmise kvartaliga elavnesid siseturgu teenindavad tegevusalad, mis osaliselt tasakaalustavad ekspordi rolli vähenemist majanduskasvu kujunemisel. Tööturul kasvab kvalifitseeritud töötajate osakaal, mis avaldab mõju keskmise palga kasvule. Järgnevate kvartalite puhul oodata keskmise palga kasvu tagasihoidlikumas tempos tulenevalt ettevõtete töömahtude vähenemisest.

Hetkel kuum