Sirje Rank • 29. märts 2012 kell 14:11

OECD: ELi ja USA majandus erineval kursil

Maailma juhtivate tööstusriikide G7 majanduskasv küll toibub mõnevõrra 2012. aasta esimesel poolel, kuid majanduse taastumine on väga hapral alusel ning jätkub Põhja-Ameerikas ja Euroopas väga erinevas tempos, teatas OECD.

Keskmiselt lubab Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon täna avaldatud vaheprognoosis, mis käsitleb vaid suuri riike, G7 riikidele aasta esimesel ja teisel poolel 1,9% suurust majanduskasvu, kuid riigiti on vahed väga suured.

„Meie prognoos 2012. a esimese poole kohta viitab jõudsale kasvule USAs ja Kanadas, kuid märkimisväärselt tagasihoidlikumale aktiivsusele Euroopas, kus majanduskasvu väljavaated on haprad,“ ütles OECD peaökonomist Pier Carlo Padoan pressiteate vahendusel. „Me oleme küll võib-olla kuristiku servalt tagasi astunud, kuid rahuloluks pole põhjust.“

USAs toetavad majanduse toibumist olukorra paranemine tööturul, tugevam tarbijakindlus, kõrgemad aktsiahinnad ja laenupakkumise kasv. OECD prognoosib USAs majanduskasvu 2012. aasta esimesel poolel 2,9% tempos ja aasta teisel poolel 2,8% tempos.

Kontrastiks on Euroopa väljavaated palju nõrgemad – tööpuudus kasvab, tarbijausaldus on nõrk ning laenuraha raskesti kättesaadav. Kõik see viitab majandausaktiivsuse langusele.

OECD prognoosib Euroopa kolmele suurimale majandusruumile Saksamaale, Prantsusmaale ja Itaaliale esimeses kvartalis keskmiselt 0,4% suurust SKP langust, enne kui kasv aasta teisel poolel 0,9% tempos taastub.

Eraldi vaadatuna prognoositakse Saksa majandusele aasta esimeses pooles kasvu 0,1% tempos ja teises pooles 1,5% tempos. Prantsusmaa ja Itaalia majandus on aasta esimeses pooles languses.

Jaapanis prognoosib OECD kasvu jõudsat taastumist.

Majanduskasvu väljavaateid varjutavatest teguritest nimetas OECD eelkõige nafta hinna tõusu, majanduskasvu aeglustumist arenevatel turgudel eesotsas Hiinaga ning maailmakaubanduse kasvu aeglustumist, mis viitab globaalse nõudluse nõrgenemisele.

„Jätkuvalt on äärmiselt tähtis valitsuste tegutsemine, eriti euroalal, kus eelarveraamistike, tulemüüride ja fundamentaalsete struktuurireformide osas on veel paljud asjad pooleli,“ ütles Padoan.

Hetkel kuum