Ave Lepik • 28. mai 2012 kell 6:44

Teder ootab kohtuotsust

Hillar Tederil on käimas kohtuprotsess, mille lõppedes ta loodab saada teada, kellele ja kui palju on ta Ukrainas võlgu.

Kas olete tõepoolest tarnijatele 10 miljonit eurot võlgu?O´KEY Ukraina pankroti väljakuulutamise protsess on käimas. Kannatamatusega ootan selle lõppu, et saada teada, kellele ja kui palju on ettevõte võlgu. Kohtuistungid, kus arutati võlgnevusi töötajatele ja tarnijatele, on juba läbi. Võlgnevused töötajatele on ettevõte kustutanud, tarnijatele tuleb maksta 61 miljonit grivnat (5,9 miljonit eurot).

Kust on need võlgnevused tekkinud?Ma ei tea.

Kuidas nii? Teie ei tea, mis toimub teie ettevõttes?Ukrainas tegelen ma peamiselt kinnisvaraarendusega. O´KEY Ukraina oli meie rentnik (hoone kuulub teisele Tederi ettevõttele – Panorama Grupile. - toim). Kaubandusketi eesotsas seisid Poola juhid. Kui Ukraina grivna devalveerus 40%, pangad küsisid laenud tagasi, aga investorid lõpetasid raha paigutamise kahjumit teenivasse ettevõttesse. Pärast seda poolakad lahkusid ja infot ettevõtte käekäigu kohta meie enam ei saanud. Nüüd on nendes ruumides Prantsuse kaubanduskett Auchan, kuhu ilmselt läks üle ka suurem osa O´KEY töötajatest.

Kas nüüd annate raha tagasi?Kohtumenetlus ei ole veel läbi. Teame täpseid numbreid ainult töötajate ja tarnijate kohta. Jäänud on investorid.

Te ju ütlesite, et olete nendega asjad korda ajanud.Ei! O´KEY Ukraina on tagastanud pangalaenud, on aga investoreid, kes kaotasid oma raha. Võlad tarnijatele moodustavad umbes kolmandiku või neljandiku võlgnevustest investoritele.

Kui palju peab neile maksma?Arvan, et investeeriti 20-40 miljonit dollarit.

Kes on investorid?Inimesed, kes investeerivad O´KEY Venemaa ketti. Eeldati, et O´KEY Ukrainast saab Venemaa keti osa, kuid kriisi tõttu seda ei juhtunud.

Olete üks Venemaa O´KEY aktsionäridest.Jah, vähemusosanik.

Kahtlustatakse, et need "investorid" on teie inimesed ja te püüate viia ettevõtte pankroti selliselt, et võlgnevused "investoritele" (st faktiliselt teile) saaksid prioriteedi ja tarnijad ei saaks midagi.Ma ei ole kindel, et kuulutatakse välja pankrot. Mul on plaan reanimeerida ettevõte. Võimalik, et seda õnnestub teha tänu väiksele rahasüstile. Kui rääkida investeeringutest, siis seal on nii minu kui ka teiste inimeste raha.

Kui suur on teie osa?Praegu ei hakka lugema, ei tea.

50%?Vähem.

10%?Nojah.

Kas on tõsi, et kaubamaja Megapolis peksis teilt võla välja, kasutades selleks "mittejuriidilisi" meetodeid?(Naerab) Täielik jama.

Hetkel kuum