Sirje Rank • 30. juuli 2012 kell 12:30

Kalleima Big Mac'i leiab Lõuna-Ameerikast

Kiirtoiduketi McDonald's kõige kallima Big Mac'i leiab sel suvel Venezuelast, kus see maksab 7,92 USA dollarit, mitte enam Norrast – euroalal aga on Big Maci hind USAga võrreldes pea samale tasemele alanenud, näitab ajakirja The Economist värske Big Maci indeks.

Indeksis on Big Mac'ist tehtud erinevate riikide võrdluses ostujõu mõõdupuu. Kui hind on kallim kui USAs, on vastava riigi valuuta üle hinnatud, kui odavam, siis alahinnatud.

Viimases numbris kõrvutab The Economist Big Maci hindu finantskriisi eelse ajaga ning nendib, et vahepeal on juhtunud nii mõndagi.

Nii on 2007. aastal indeksi järgi 18% üle hinnatud Briti nael praegu 4% alahinnatud, Austraalia dollar on aga tugevnenud sedavõrd, et on praegu 8% ülehinnatud. Viis aastat tagasi oli vääring indeksi järgi 14% alahinnatud. Euro paistab aga dollariga võrreldes enam-vähem õigesti hinnatud olevat - Big Mac maksab USAs 4,33 dollarit ja euroalal 4,34 dollarit.

Rootsi, kus Big Mac maksab 5,66 dollarit, oleks indeksis olnud neljandal kohal, „täiendas“ Economisti indeksit Rootsi majandusleht Dagens Industri. Odavam kui Šveitsis, kallim kui Brasiilias. Ning järeldus – Rootsi kroon on üle hinnatud.

Riikide seas, kus Big Mac on odavam kui USAs ning kus valuuta on seega indeksi loogika järgi alahinnatud, on näiteks nii Hiina (Big Maci hind 2,45 USD) kui ka Venemaa (2,29 USD).

Hetkel kuum