Romet Kreek • 8. oktoober 2012 kell 5:40

Rootsi kroon on uus Šveitsi frank

Kui maailmas on pikka aega tuntud Šveitsi franki turvavaluutana, siis nüüd on seda staatust üle võtmas Rootsi kroon.

Rootsi krooni kasuks räägivad kõrgemate intressimäärade otsing kasvavas majanduses, kus on väliskaubandus ülejäägis ja võlakoormus langemas.

Bloombergi poolt küsitletud analüütikute mediaanprognoos oli, et tänavu kasvab Rootsi majandus 1,2 protsenti ajal, mil euroala majandus langeb. Kuigi võiks arvata, et rootsi eksportöörid hädaldavad tugeva krooni pärast, on näiteks Scania juhatuse esimees öelnud, et valuuta tugevnemine ei peata neid tootmisvõimsuse suurendamisest.

Valuutastrateegid on tõstnud vähem kui kolme kuuga Rootsi krooni tugevnemisootust USA dollari vastu kaheksa protsendi võrra. Rootsi keskpank on signaliseerinud, et nemad ei näe vajadust pidurdada krooni edenemist.  See on kontrastiks USA dollarile, mis langes kolmandas kvartalis, kuna Föderaalreservi stiimulid alandasid valuuta väärtust ning euro nõrgenes kolmandat aastat kestva võlakriisi tõttu.

Mida arvavad Rootsi krooni tugevnemisest analüütikud, loe tänase Äripäeva paberlehest.

Hetkel kuum