Piret Reiljan • 9. oktoober 2012 kell 15:58

Tallinna Sadama tellitud analüüs: juhatusel pole süüd

Riigikontrolli auditis turmtule alla sattunud Muuga konteinerterminali ehitamine toimus Tallinna Sadama tellitud analüüsi järgi õiguspäraselt ja sadama palgatud advokaat süüdistab hoopis riigikontrolli kehvas töös.

Riigikontroll tõi oma suvel liikvele läinud auditis välja, et Tallinna Sadam eiras Muuga konteinerterminali ehitamisel korduvalt riigihangete seadust ja äriühingu juhatus ei täitnud hoolsuskohustust, mille tulemusena tehti 2,42 miljoni euro väärtuses põhjendamatuid kulutusi. Kokkuvõttes süüdistas riigikontroll Tallinna Sadama juhte seaduse eiramises ja laristamises.

Eile tutvustas Tallinna Sadama nõukogu esimees Ninar Seli omakorda sadama nõukogu poolt tellitud juriidilist ja ehitusalast analüüsi, mis kinnitas sadama juhatuse õiguspärast ja vastutustundlikku käitumist. Analüüsi kohaselt ei tekitatud projekti raames ettevõttele kahju. Sadama nõukogu koosolekul korraldati ka hääletus, milles nõukogu liikmed otsustasid ühehäälselt, et Muuga sadama konteinerkai ehitusel ei ole ettevõttele kahju tekitatud. 

Tallinna Sadama tellimusel analüüsi koostanud Varuli büroo vandeadvokaat Martin Tamme süüdistas eilsel pressikonverentsil riigikontrolli kehvas töös. Näiteks toonitas Tamme, et riigikontrolli allikas oli kaid ehitanud KMG Inseneriehitusest tüliga lahkunud projektijuht Eduard Kikkas ja et riigikontroll ei teinud endale insaider-allikaga seonduvat tausta selgeks. Veel märkis Tamme, et riigikontroll kajastas oma auditis ainult seda infot, mis kinnitas nende uurimisversiooni, jättes kõrvale massiivse hulga muud infot, mis nende uurimisversiooniga ei sobinud.

"Riigikontrolli aruande mitmed seisukohad sisaldavad loogilisi vastuolusid ning on antud hinnates mõnda üksikut tõendit või asjaolu lahus tõendite ja asjaolude kogumist - eriti ilmneb see just kahju tekitamise väidete juures, kus riigikontroll toob välja küll lepingu kallinemise, kuid jätab käsitlemata selle, et alternatiivid oleks olnud väga suure tõenäosusega veelgi kallimad," ütleb sadama tellitud raport.

Kokkuvõttes on Tallinna Sadama esindajad veendunud et sadama juhatus pole midagi valesti teinud. Seli avaldas pressikonverentsil kahetsust, et Tallinna Sadama maine on saanud põhjendamatult kannatada.

Hetkel kuum