15. oktoober 2012 kell 8:16

Vink: ehitajad võitlevad iga kasumiprotsendi pärast

Riigipoolne investeeringute langus ning uus Euroopa Liidu eelarveperiood paneb Nordeconi juhatuse esimehe Jaano Vinki sõnul ehitusfirmad võitlema iga viimasegi kasumiprotsendi eest.

Vinki hinnangul on hetkel Eesti ehitusturg suhteliselt ebamäärases seisus. "Väga suur osa tööst viimastel aastatel on tulnud eelkõige Euroopa abirahastusest ja käimasolev rahastus periood jõuab lõpule. Samas uute abiprogrammide maht ja jagunemine pole veel selged ja valitseb üsna suur teadmatus tuleviku osas."  

Ebakindlust kasvatab asjaolu, et Eesti riik on deklareerinud riigipoolsete investeeringute olulist vähenemist järgnevatel aastatel ja samas pole turule tulenevalt üldisest majandusseisust maailmas tulemas ka tuntavas mahus eratellijaid, mis kompenseeriks üldist mahtude langust, ütles Vink.

"Seega võib näha, eelkõige hoonete ehituse turul, konkurentsi tihenemist. Viimane omakorda tähendab turu jätkuvat puhastumist, mis pikemas perspektiivis mõjutab paranemise suunas nii ehitusteenuste kvaliteeti kui tellijate üldist rahulolu," lisas ta.

"Tuleval aastal Nordecon tänase teadmise juures ehitusturul üldiselt kasvu ei prognoosi," vastas Vink küsimusele, millised peamised valdkonnad võiksid tuleval aastal kasvu vedada. "Üksikute ettevõtete kasv on võimalik pigem teiste arvelt ja seda tänu tõhusamale töökorraldusele ning paindlikkusele muutuvates oludes," selgitas Vink.

Kuid kui tugeva surve all on tuleval aastal ehitusfirmade marginaalid seoses sisendhindadega? Raske on surve suurust ennustada, ütles Vink. "Kuid selge on see, et vahepealne pisut helgem periood hakkab läbi saama ning iga täiendava kasumiprotsendi eest peab veelgi enam pingutama," lisas ta.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum