Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Juhan Kivirähk: valitsejate kõrvad on kurdid!

  Sotsioloog Juhan Kivirähu sõnul ei kuule riigi valitsejad juba ammu enam seda, mida ühiskonnategelased juba pikemat aega räägivad. Seepärast otsustatigi teha ühispöördumine ehk Harta12, mis võiks ideaalis olukorda riigis paremaks muuta.

  "Ei noh, keegi ei sundinud mind sellele pöördumisele alla kirjutama. Kuid nagu selle pöördumise viimases lõigus ka ütlesime, siis kõik, kes sellele alla kirjutasime, oleme avalikult ühiskonnas nendel teemadel sõna võtnud. Ja ka minule hakkas tunduma, et räägin Vikerraadio eetris või mujal juba üht ja sama juttu pikemat aega ning tundub, et kurtidele kõrvadele. Mõtlesime, et üheskoos on resonants äkki suurem," rääkis Kivirähk põhjustest, miks tema pöördumisele alla kirjutas.
  "Kui meil oli NO teatri Ühtse Eesti projekt, siis seal öeldi, et asjad ei muutu ühe päevaga, vaid asjad muutuvad iga päev. Iga samm, nagu kas või see pöördumine, muudab midagi. Ka vabariigi presidendi tänane samm, et kutsutakse erakondadest, ühiskonna esindajatest jm kokku kogu, kes pakuksid välja muudatused, mida teha, et poliitiline kultuur muutuks. Erakonnad ise pole sellega ju hakkama saanud," rääkis Kivirähk ning meenutas aastatagust Keskerakonna ja Jüri Ratase skandaali ning kunagist isamaaliitlaste ja respublikaanide võimuvõitlust, ja nüüd siis Reformierakonna probleeme. "Reformierakonnas on praegu muutuste aeg, Kaja Kallas ja Korobeinik ja on teisigi, kes tahaksid asja muuta. On neid, kes on välja astunud ja hartaga ühinenud. Meie harta üks tööpealkiri oli "Kriitiline piir, kriitiline mass". Üritame kindlaks teha, palju neid inimesi on, kes muutusi soovivad," seletas Kivirähk Harta12 tagamaid.
  Kui mõnda aega tagasi oli päevakorral erakorraliste valimiste teema, siis Kivirähu sõnul ei saavutaks see täna siiski soovitud efekti - muutust. "Seda ma usun kindlasti, et kolme aasta kaugusel olevad valimised on liiga kaugel, kui võtta arvesse praegust valitsevat õhkkonda. Selleks, et minna erakorralistele valimistele tuleks enne uutes  mängureeglites kokku leppida. Praegu muudaksid need erakorralised valimised proportsiooni, tegelikult  vahetataks vaid istekohti, kuid tegevus jääks samaks," rääkis Kivirähk, kes samas uskus, et sellised pöördumised ja avalikud teemapüstitused pikas plaanis siiski muudavad midagi.
  "Eks see pöördumine kindlasti muudab midagi. Kuid ma arvan, et suur muutus oleks ka see, kui kehtestatakse valimisreklaamile näiteks piir. Midagi muudaks ka see, kui muudetaks valimiste korralidamist. Kuid  hartas me konkreetseid ettepanekuid välja pakkuda ei tahtnud, sest allakirjutamise mõte on see, et nõustud sellega, et muutusi on vaja. Kuid need muutused tuleb siis juba suuremas otsustajate ringis läbi arutada," rääkis sotsioloog.
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
S&P 500 sulgus järjekordselt oma uuel rekordtasemel 5 433,74 punkti juures
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Lindström kuritarvitas oma turgu valitsevat seisundit
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.
Lindströmi tööriiete ja vahetusvaipade üürilepingu tingimused võivad olla konkurentsi piiravad, leidis järelevalvet teinud konkurentsiamet. Lindström nõustus kliendilepingu tingimusi muutma.