Alyona Stadnik • 19. november 2012 kell 12:37

Facio advokaat: ei läinud kõige halvemini

OÜ Räga ja OÜ Facio Ehituse advokaat Jaak Siim ütles, et kuna ettevõtted mõisteti sisuliselt süüdi vaid ühes episoodis neljast, siis kindlasti ei läinud kõige halvemini.

"Nii kaitsjad kui ka OÜ Räga ja Facio Ehituse OÜ on jätkuvalt seisukohal, et ka selles episoodis, milles nad süüdi mõisteti, ei ole täidetud eeldused, mis lubaksid inkrimineerida omaaegsete Facio Ehituse ASi projektijuhtide süü eelnimetatud äriühingutele," kommenteeris Siim.

Ta selgitas, et nimetatud tegevus toimus Facio Ehituse ASi juhatuse teadmata ja projektijuhid tunnistasid uurimise käigus, et vähemalt osa petuskeemiga saadud rahast kasutati isiklikul otstarbel. Siim märkis, et lisaks vajab selgust küsimus, kas etteheidetud tegude toimepanemise ajal veel mitteeksisteerinud ja jagunemise tulemusena tekkinud Facio Ehituse OÜ saab üldse vastutada enne tema õigus- ja süüvõime tekkimist toimepandud kuriteo eest.

"Nagu kohtunik ütles, on tegemist keeruka õigusküsimusega, mida seadusandja ei ole piisava täpsusega reguleerinud ja mis vajaks selguse mõttes riigikohtu seisukohta. Seetõttu oleme klientidega kokku leppinud, et vaidlustame kohtuotsuse süüditunnistavas osas. Apellatsiooniteate esitame kohtule juba hiljemalt homme," lausus ta.

Täna mõistis Harju maakohtus Facio Ehitus ASi õigusjärglased Facio Ehituse OÜ ja OÜ Räga süüdi maksukuriteos ning mõistis neile rahalise karistuse.

2009. aasta septembris mõistis maakohus Facio Ehituse süüdi maksuametile valeandmete esitamises ning karistas firmat kolme miljoni krooni suuruse trahviga ning mõistis riigile välja 13,3 miljonit krooni.

Süüdistuse järgi esitas Facio maksu- ja tolliametile 2004. aasta märtsist kuni 2007. aasta novembrini fiktiivarveid mitme äriühingu nimel.

Süüdistuse järgi kirjutasid ettevõtte raamatupidajad projektijuhtidelt saadud info põhjal käibe, tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidesse fiktiivsed ostutehingud, mille tõttu jäi riigil saamata viis miljonit krooni. 

Hetkel kuum