Kaisa Gabral • 19. november 2012 kell 10:52

Leis: ametiühingute nõrkus teeb majanduse vabamaks

Premia Foods ASi juhatuse esimehe Kuldar Leisi hinnangul on majanduse trumbiks mõistlik ametiühing, kus kõik pole kivisse raiutud.

Äripäev küsib täna, kas nõrgad ametiühingud on Eesti majanduse trump.

"Noh, mõistlik ametiühing on majanduse trumbiks. Kuid kui võrrelda meie ametiühinguid Skandinaavia omadega või vana Euroopa omadega, siis meil on majandus seetõttu veidi vabam, et ametiühingud pole nii jõulised," vastas Leis.

"Vanades riikides on palgatõusud ka kriisiajal paigas. Soomes olid kokkulepped, ja vaatamata kriisile seal palgad ikka tõusid. Eestis ja Lätis said ettevõtjad ja riik kriisis kiiremini reageerida ja tänu sellele ellu jääda, et ametiühingutel polnud kõik nii kivisse raiutud. Meil endagi kontsernis oli erinevus, kuidas kuskil riigis kokku hoida. Ma ei ütleks, et nõrgad ametiühingud on majanduse trumbiks, trump on läbiräägitavad ametiühingud, kus kõik pole kivisse raitud ja paika pandud," märkis Leis.

 

 

 

 

 

Hetkel kuum