Alyona Stadnik • 18. jaanuar 2013 kell 14:47

Peaminister Estonian Airist: oleks vaid ostja

Tänases Vikerraadio saates „Stuudios on peaminister“ lausus Ansip Estonian Airi võimalikust müügist sõnas peaminister, et kui oleks vaid mõni ostja, siis ka lennufirma müümist kaalutaks.

Ta selgitas, et Euroopas hetkel lennundusettevõtete ostjaid üldjuhul ei ole, küll aga on väga palju müügis olevaid lennundusettevõtteid.

„Osa nendest on paremas majanduslikus olukorras, osa kehvemas majanduslikud olukorras, kuid ostjaid ei ole,“ nentis ta.

Rääkides ettevõtte kahjumist, lausus Ansip, et tema ei näe siin juhtkonna süüd, kuigi on tema hinnangul tehtud vigu, vaid soovitab vaadata seda laiemat konteksti. "Euroopas rahvuslikud lennundusettevõtted, eriti pisemates riikides on põhiliste probleemide eest aga ka suuremad ettevõtted ei ole probleemita,“ lausus Ansip. Peaminister ei tea ainsatki lennundusettevõtet, kellel on viimastel aastatel hästi läinud. 

Ansipi hinnangul võiks Euroopa rahvuslikele lennuettevõtete antava riigiabi reegleid lõdvemaks muuta. „Nii nagu meil on vaja doteerida siseriiklikult praamiühendus saartega või raudteetransporti, täpselt samamoodi praegustes tingimistes on vajadus doteerida lennuühendusi Tallinna ja teiste Euroopa riikide vahel.

Majandusminister Juhan Parts ütles eile venekeelse telekanali TV3+ jutusaates, et Estonian Air on põhimõtteliselt müügis.

Hetkel kuum